De man die na de schietpartij in het Joods Museum aan de Zavel in Brussel, waarbij zaterdag drie doden zijn gevallen, was opgepakt is intussen weer vrijgelaten. Hij wordt beschouwd als getuige, aldus het parket. Het parket vindt het te vroeg om te spreken van een terroristische aanslag. Het dreigingsniveau voor de belangen van Joodse gemeenschap is in het hele land wel opgetrokken tot het hoogste niveau.

De schietpartij gebeurde rond 15.50. Het parket volgt twee pistes, zei woordvoerster Ine Van Wymersch op een persconferentie. Mogelijk is er sprake van meer dan één dader. Een man wiens voertuig dubbel geparkeerd stond en volgens getuigen zou zijn weggevlucht, werd opgepakt. Getuigen hadden de nummerplaat genoteerd. Intussen is hij weer vrijgelaten. Getuigen zagen ook een man die te voet is gevlucht. Die persoon, die nog niet werd geïdentificeerd, wordt momenteel opgespoord. 

Over een mogelijk motief is nog geen duidelijkheid. Mogelijk is er sprake van een antisemitische aanslag, maar voorlopig worden alle pistes opengehouden. Het parket van Brussel zegt nog niet voldoende elementen te hebben om te bevestigen of te ontkennen dat het om een antisemitische daad gaat.

Drie doden

Drie slachtoffers, twee vrouwen en een man, zijn ter plaatse overleden. Een vierde slachtoffer, een man, vecht nog in het ziekenhuis voor zijn leven. Hun nationaliteit werd nog niet bekendgemaakt. Alle slachtoffers werden door een of meerdere kogels geraakt in het gezicht en in het bovenlichaam.

Op de persconferentie van de regering en het parket heeft premier Elio Di Rupo zijn steun betuigd aan de joodse gemeenschap. Hij veroordeelde deze ‘extreme daad van geweld’ fors en voegde eraan toe dat het om een ‘symbolische plaats’ ging die werd getroffen. 'We hebben alles gemobiliseerd wat we konden mobiliseren voor deze vreselijke situatie', zei Di Rupo.

Minister van Justitie Annemie Turtelboom zei dat de Staatsveiligheid het openbaar ministerie bijstaat. Onderzoeksrechter Bernando-Mendez, gespecialiseerd in terreurzaken, kreeg de leiding over het onderzoek.

Reynders getuige

Minister Didier Reynders (MR) was op het moment van de schietpartij toevallig in de buurt op verkiezingscampagne. Volgens het kabinet van Reynders kwam een vrouw met een kind op hem toegelopen en vertelde dat er geschoten was.

'De vrouw zei dat er geschoten werd aan de Miniemenstraat, enkele meters verderop. De minister en enkele collega’s gingen kijken. Aan de ingang van het Joods Museum lagen een man en een vrouw op de grond die neergeschoten waren. Getuigen beschreven dat de dader van de schietpartij naar binnen was gegaan, ook daar het vuur had geopend, en met een wagen nadien was weggevlucht’, zegt woordvoerder John Hendrickx.

Reynders verwittigde zelf de hulpdiensten. Die kwamen enkele minuten later massaal ter plaatse. In een bericht op Twitter laat hij weten dat hij geschokt is door de moorden.