Marco Canola heeft de dertiende etappe in de Ronde van Italië op zijn naam geschreven. De Italiaan van Bardiani Valvole rondde een lange vlucht met zes renners succesvol af. De sprintersploegen misrekenden zich in een door zware hagelbuien geteisterde rit van 157 kilometer tussen Fossano en Rivarolo Canavese. Rigoberto Uran trekt met de roze trui om de schouders morgen de Alpen in.

Wielrennen op Sportwereld.be

Vooraleer de Alpen eraan komen kregen de sprinters nog een kansje in een bijna vlakke etappe die langs Turijn passeerde. Met de stevige individuele tijdrit nog in de benen werd een klassiek scenario voorgeschoteld. Het peloton liet zes renners makkelijk wegrijden en knabbelde vervolgens beetje bij beetje de voorsprong weg. Onze landgenoot Gert Dockx (LTB) trok er op uit met Canola (BAR), Tulik (EUC), Belkov (KAT), Rodriguez (AND) en Romero (COl). 

Het leek een zorgeloos dagje te worden voor de sprintersploegen, maar het weer gooide roet in het eten. Op de Salita di Rivara, de enige helling van de dag (vierde categorie), vielen de hagelbollen massaal uit de lucht. De renners ontsnapten aan het ergste, het landschap zag sneeuwwit. De weergoden zijn deze Giro duidelijk niet goedgezind. Volgende week wacht het peloton trouwens een sneeuwmuur op de Stelvio en de Gavia. 

Vooraan bleven uiteindelijk enkel Jackson Rodriguez, Angelo Tulik en Marco Canola over. In het peloton was de organisatie ver zoek. FDJ.fr van Bouhanni en Trek Factory Racing van Nizzolo misrekenden zich en zo bleven de drie leiders nipt buiten schot. Gert Dockx kon finaal net zijn wagonnetje niet meer aanhaken bij zijn medekoplopers. 

Marco Canola begon de sprint op kop, Rodriguez en Tulik geraakten er niet meer over. Nacer Bouhanni won 11 seconden later de pelotonssprint voor Nizzolo. Voor de jonge Marco Canola is dit ontegensprekelijk de mooiste overwinning uit zijn prille carrière. Eerder dit jaar won hij wel het bergklassement van Tirreno-Adriatico. 

Vanaf morgen trekt de Giro-karavaan de Alpen in. In het weekend wacht het peloton een tweeluik dat in het teken staat van Marco Pantani (bekijk het wedstrijdprofiel). Uran start de loodzware slotweek met een bonus van 37 seconden op eerste achtervolger Evans (bekijk het klassement).

Rituitslag

1. Marco Canola (Bardiani Valvole)
2. Jackson Rodríguez (Androni Giocattoli)
3. Angelo Tulik (Europcar)
4. Nacer Bouhanni (FDJ.fr) +11"
5. Giacomo Nizzolo (Trek)
6. Elia Viviani (Cannondale)
7. Luka Mezgec (Giant)
8. Ben Swift (Team Sky)
9. Tyler Farrar (Garmin)
10. Borut Božic (Astana)
Bekijk hier de volledige rituitslag!