‘Bedankt aan alle honden’, zei de regisseur van ‘White god’ toen hij de Un Certain Regard-prijs in ontvangst nam.

Morgen is het aan de grote jongens van de officiële competitie, maar vanavond werden al de prijzen in de belangrijkste nevencategorie bedeeeld, ‘Un certain regard’. De hoofdprijs gaat naar ‘Fehér Isten” (’White god’) van de regisseur Kornél Mundruczó. De Hongaar maakte een film die begint als een zoektocht van een meisje naar haar zo geliefde hond, die haar vader zomaar langs de kant van de weg heeft achtergelaten. Gaandeweg wordt het een zombiefilm (of ook wel Rise of the planet of the apes) met een honderdtal honden in plaats van ‘undead’ die uit het asiel breken en de stad overnemen. En al snel wordt uiteraard duidelijk dat niet de hondjes, maar de mensen het kwaad aanrichten. Wie wil, kan er op aanraden van de regisseur een allegorie in lezen over de verdrukking van minderheden, die tot revolutie komen. Een boodschap die ook aan zijn eigen land is gericht, waar een neo-nazistische partij als Jobbik veel stemmen haalt.

De juryprijs ging naar ‘Turist’ van de Zweedse regisseur Ruben Östlund, waarin het perfecte plaatje van een familie met een lawine aan stukken wordt geslagen. Meer pyschologische thriller dan rampenfilm.

Beste acteur is David Gulpill van de mooie film van Rolf de Heer, ‘Charlie’s Country’, en het moet gezegd dat hij de onbetwiste ster van de film is, met een onweerstaanbaar charisma. Hij speelt een aboriginalman die ooit nog danste voor de Queen bij de opening van het Opera House in Sydney, maar verder en verder op het slechte pad geraakt, vooral met dank aan de ‘illegale wetten’ van de blanken. Ontroerend is hoe hij de belerende politie-agenten telkens lik op stuk geeft: dit land is zijn land, hij hoeft naar niemand te luisteren.

De ensembleprijs gaat naar de Franse film ‘Party girl’ van het jonge volkje Marie Amachoukeli, Claire Burger en Samuel Theis. Het is duidelijk een liefdesproject, met veel familieleden die meespelen en verschillende acteurs die dezelfde naam als hun personage dragen. Angélique Litzenburger speelt Angélique, een vrouw die haar hele leven in een cabaret heeft gewerkt. Het leven een feest? Hm.

Wim Wenders ten slotte maakte met Juliano Ribeiro Salgado een film over diens vader, de beroemde Braziliaanse fotograaf Sebastiao Salgado. Ze kregen er de ‘Speciale Prijs Un Certain Regard’ voor.