‘Besparingen in Europa zijn niet verantwoordelijk voor groeiend populisme’
Foto: ISOPIX

De besparingsijver die in de eurozone aan de dag is gelegd na het uitbreken van de eurocrisis is niet verantwoordelijk voor de groeiende populariteit van eurokritische en populistische stemmen. Dat zegt de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble vrijdag in een interview met de zakenkrant Wall Street Journal.

Verwacht wordt dat het aantal proteststemmen bij de Europese verkiezingen fors zal toenemen. Maar volgens Schäuble is het verkeerd om de oorzaak daarvan bij het Europese besparingsbeleid te leggen.

“Onze manier om de eurozone te stabiliseren, was een succes”, aldus Schäuble. De Duitse minister is één van de grootste verdedigers van de strikte begrotingsdiscipline om de schuldenproblematiek in landen zoals Griekenland, Portugal en Spanje aan te pakken.

Schäuble spreekt in het interview ook tegen dat het Europese besparingsbeleid tot een lange periode van economische recessie heeft geleid. “Dat beeld is verkeerd. De lange recessie is het gevolg van de financiële crisis waarvan de oorzaak niet in de eurozone lag”, aldus Schäuble, verwijzend naar het voorbeeld van de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers.

Wat de hoge werkloosheidscijfers betreft, stelt de Duitse minister nog dat die trend te zien is bij alle ontwikkelde landen, niet enkel in de eurozone, en dat die eerder verband houdt met de verandering van de arbeidsmarkt onder druk van de technologie.