KBVB wil amateurvoetbal hervormen
Foto: Yorick Jansens

De Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) heeft vrijdag in Genk een hervormingsplan voor het nationale amateurvoetbal voorgesteld. Dat plan omvat onder meer een hertekening van het jeugdvoetbal.

‘De nationale ploeg is belangrijk, maar de 400.000 Belgische amateurvoetballers zijn dat evenzeer’, aldus bondsvoorzitter François De Keersmaecker. ‘Voetbal is de meest populaire sport van België en de KBVB wil dat dat zo blijft.’

Om de verdere ontwikkeling van het Belgische voetbal een duw in de rug te geven, heeft de KBVB in samenwerking met de Vlaamse en Waalse voetbalfederaties een hervormingsplan voor het amateurvoetbal op poten gezet.

Er wordt vooral gesleuteld aan het jeugdvoetbal. Om kinderen meer te laten bewegen, valt de minimumleeftijd om kinderen te kunnen aansluiten bij een voetbalclub weg. Nog een aanpassing is dat kinderen tot zes jaar wedstrijden zullen spelen met ploegen van twee spelers. Voor spelers tussen acht en dertien jaar worden dat ploegen van acht spelers. Bovendien geeft de hervorming meisjes de kans om tot de U17-categorie bij een jongensploeg te spelen.

Het hervormingsplan van de KBVB bevat ook ondersteunende maatregelen voor de vele amateurclubs die ons land rijk is. Zo zal de voetbalbond de clubs de kans geven om cursussen te volgen over fiscaliteit of het gebruik van defibrillators. Ook de ontwikkeling van het G-voetbal in België is een objectief van het plan.

Ten slotte is er ook het nieuwe platform ‘Best of belgian football’. Met onder meer een nieuwe applicatie zullen voetballiefhebbers voortaan kunnen beschikken over alle informatie over hun favoriete club.