8 miljoen verdiend aan fraude met pitaproducten
Foto: Reporters / XPosure

De Brusselse raadkamer heeft vrijdag de aanhouding van Tayfur en Taner D. met een maand verlengd. Dat meldt het Brusselse parket. De twee broers, zaakvoerders van een groothandel in voedingswaren voor pita-zaken, zouden de voorbije jaren via verschillende systemen voor maar liefst 8 miljoen euro gefraudeerd hebben. De twee zijn maandag opgepakt en door de Brusselse onderzoeksrechter Michel Claise aangehouden.

Het bedrijf van de twee broers was gevestigd in de Brusselse agglomeratie en was gespecialiseerd in de levering van voedingswaren aan pitazaken. Sinds enige tijd bestond het vermoeden dat een en ander niet koosjer was met de facturatie- en geldstromen van het bedrijf. Het Brusselse gerecht opende daarop een gerechtelijk onderzoek, onder leiding van onderzoeksrechter Claise.

Speurders van de btw-sectie van de Brusselse federale gerechtelijke politie (FGP) onderzochten maandenlang intensief de relaties en de financiële stromen van deze firma met leveranciers en klanten en legde verschillende fraudemechanismen bloot. Zo gebruikten de zaakvoerders in het buitenland gevestigde spookvennootschappen om voorgewende verkopen naar die landen aannemelijk te maken. Dat maakte het onder andere mogelijk om de goederen zonder BTW op de Belgische markt te slijten en tegelijkertijd een zwart geldcircuit te creëren.

Daarnaast deden ze bij leveranciers, voor klanten die daarin geïnteresseerd waren, aankopen die niet geregistreerd werden en gebruikten ze Belgische commerciële structuren waarvan het zakencijfer kunstmatig wordt opgeblazen met als enig doel goederen in het zwart te kunnen leveren aan andere klanten. Die verschillende systemen waren goed voor een geldstroom van 20 miljoen euro, waarvan er minstens 8 miljoen verdacht zijn.

Maandag werden de twee broers door de Brusselse FGP opgepakt en vervolgens door onderzoeksrechter Claise aangehouden. Die aanhouding is nu met een maand verlengd.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in