Tennessee haalt de elektrische stoel weer boven
De stoel waarop Ronnie Lee Gardner in 2010 is doodgeschoten. Het was de laatste executie door het vuurpeloton in Utah, maar misschien komt daar binnenkort verandering in. Foto: EPA

De tijd lijkt te worden teruggedraaid in de Amerikaanse staten Utah, Wyoming en Tennessee. Zij overwegen het herinvoeren van het vuurpeloton en de elektrische stoel voor het uitvoeren van de doodstraf.

Sinds 2011 weigeren Europese farmaceutische bedrijven nog langer dodelijke stoffen te leveren, omdat ze niet willen dat hun medicatie gebruikt wordt bij executies. Hierdoor kampen de Verenigde Staten met een tekort aan injecties. De doodstraf geldt in 37 van de 50 Amerikaanse staten. Drie daarvan, Utah, Wyoming en Tennessee, opperen nu alternatieve manieren om de doodstraf alsnog uit te voeren.

Gisteren tekende de gouverneur van Tennessee, Bill Haslam, een besluit dat het gebruik van de elektrische stoel mogelijk maakt, indien er geen of onvoldoende dodelijke injecties ter beschikking zijn. De laatste gevangene die moest plaatsnemen in een elektrische stoel in Tennessee dateert van 2007. Ook Utah en Wyoming stellen een alternatieve manier voor. Republikeinse parlementsleden willen daar het vuurpeloton opnieuw invoeren. Een comité in het deelstaatparlement van Wyoming werkt nu aan een wetsontwerp dat het mogelijk maakt om ter dood veroordeelden te laten doodschieten. Ronnie Lee Gardner, die in 2010 geëxecuteerd werd in Utah, is de laatste die door een vuurpeloton aan zijn einde kwam. Hij koos daarvoor voor de optie werd afgeschaft in 2004.

De doodstraf ligt in Amerika al een tijdje onder vuur. Drie weken geleden liep een executie in Oklahoma mis. Het (ongeteste) gif in de dodelijke injectie kon toen onvoldoende doordringen in het lichaam van een terdoodveroordeelde, Clayton Lockett. Hierdoor sleepte zijn doodstrijd drie kwartier aan. Lockett overleed uiteindelijk aan een hartaanval. De gouverneur van Oklahoma, Mary Fallin, besliste daarop dat er zes maanden lang geen executies meer zouden plaatsvinden in haar staat en beval een onafhankelijk onderzoek naar het voorval. Ook president Obama vroeg een onderzoek naar de doodstraf en de toepassing ervan.