Inbrekers bij Stefan Everts krijgen zwaardere celstraffen
Foto: BELGA

Het hof van beroep in Antwerpen heeft de kopstukken van een Servische inbrekersbende, die onder meer toesloeg bij wereldkampioen motorcross Everts, zwaarder bestraft voor een reeks inbraken in Limburg. Nenad S. (35) gaat van 18 naar 48 maanden cel en Goran M. (36) van 12 naar 36 maanden. De straffen van drie bendeleden werden bevestigd. De vrouw van Nenad S. krijgt zes maanden met uitstel voor het leveren van hand- en spandiensten. Zij werd eerst nog vrijgesproken.

De beklaagden maakten deel uit van een rondtrekkende bende die vanuit Servië naar België was gekomen om inbraken te plegen. De bende opereerde vanuit Antwerpen, maar ging op rooftocht in Limburg. Tussen september 2012 en maart 2013 sloegen de beklaagden in wisselende samenstelling toe in onder meer Hasselt, Houthalen-Helchteren, Alken en Lummen. Nenad S. pleegde meer dan 60 inbraken, Goran M. meer dan 30.

Toen de bende werd opgerold daalde het aantal inbraken in Limburg met 50 procent. Een zestigtal slachtoffers had zich burgerlijke partij gesteld, onder wie ook ex-motorcrosser Stefan Everts en zijn vrouw. Nenad S. en Goran M. hadden op 22 februari 2013 in hun woning in Lummen ingebroken. Ze gooiden een raam in en stalen vijf uurwerken, juwelen, kledij en een bril. Het koppel kreeg 80.465 euro schadevergoeding toegekend. De beklaagden moeten aan alle slachtoffers samen zowat 320.000 euro betalen.