3.000 veiligheidsagenten voor bezoek paus aan Bethlehem
Paus Franciscus Foto: Photo News

Bijna 3.000 leden van de Palestijnse veiligheidstroepen, waarvan een derde van de presidentiële garde, zullen zondag worden ingezet voor het bezoek van paus Franciscus aan Bethlehem. De eenheid zelf heeft dit bekend gemaakt.

‘850 leden van de presidentiële garde zullen aanwezig zijn om de veiligheid van de paus in Bethlehem te garanderen’, zegt de woordvoerder van de elitetroepen. ‘Er zullen drie cirkels van opeenvolgende veiligheid worden ingezet, waarvan de laatste wordt samengesteld door sluipschutters op het dak.’

‘Jonge vrouwen van de presidentiële garde, opgeleid door de Franse Groupe d’intervention de la Gendarmerie Nationale (GIGN) in Jericho (in de Westelijke Jordaanoever) zullen stand-by staan in de eerste twee cirkels’, zegt de woordvoerder. In het totaal zullen bijna 3.000 leden van de veiligheidstroepen gemobiliseerd worden, waaronder 700 leden van de Nationale veiligheid.

In een interview op de Palestijnse televisie op donderdag zei de minister van Toerisme en Oudheden Roula Maaya dat de autorit van de paus door Bethlehem aantoont dat Palestina veilig is. Het zou volgens hem ook christelijke pelgrims aanmoedigen om te komen.

‘We zullen er alles aan doen om niet enkel de paus te beschermen, maar ook om zijn bezoek zo aangenaam mogelijk te maken. Niets mag hem beletten zijn boodschap aan de mensen over te brengen’, aldus Adnane Damiri, woordvoerder van de Palestijnse veiligheidsdiensten.

Honderden leden van de christelijke minderheid in de Gaza-strook mochten door Israël om naar Bethlehem te reizen. Het is Franciscus’ eerste bezoek aan het Midden-Oosten. Hij wil door een interreligieuze dialoog de vrede in de regio bewaren.