‘Officieel moet ik geloven in de scheiding der machten’
Jean-Marie Dedecker. Foto: Brecht Van Maele

Jean-Marie Dedecker heeft weinig te vrezen in de zaak rond de privé-detective. Dat stelt zijn advocaat, meester Filip Van Hende. Die insinueert dat het nieuws over de doorverwijzing van de LDD-voorzitter naar de correctionele rechtbank niet toevallig nu uitkomt.

Vandaag raakte bekend dat Jean-Marie Dedecker door de raadkamer werd doorgegestuurd naar de correctionele rechtbank , waar hij zich moet verantwoorden voor valsheid in geschrifte in de zaak rond de privédetective die hij in 2008 inhuurde om Karel De Gucht (Open VLD) te onderzoeken.

‘Hij tekende omdat die detectieve deontologisch verplicht is om een schriftelijke overeenkomst te maken, maar ze was dat vergeten. Op het moment dat ze mijn cliënt kwam vragen om zijn handtekening te zetten, was de opdracht echter al afgerond.Door het antidateren van het schriftelijke contract wordt er nu gesproken van valsheid in geschrifte’, stelt meester Filip Van Hende.

‘Maar de datum op het contract was wel degelijk de datum waarop de mondelinge overeenkomst destijds was gesloten. Er is dus geen sprake van valsheid in geschrifte door mijn cliënt, meer nog omdat meneer Dedecker als privépersoon helemaal niet verplicht was om een schriftelijk contract op te stellen of te tekenen’, aldus Van Hende.

Meester Van Hende wil geen uitspraken doen over de manier waarop het nieuws van de doorverwijzing net voor de verkiezingen bekendgeraakt. ‘Officieel moet ik geloven in de scheiding der machten’, stelt hij echter cynisch.