Vakbond houdt acties bij Siemens in Duitsland
Foto: AFP

De Duitse industrievakbond IG Metall houdt vrijdag acties bij Siemens voor het behoud van werk. Siemens heeft een reorganisatie aangekondigd, terwijl het bedrijf in de running is om Alstom over te kopen.

Op 80 verschillende plaatsen wordt actiegevoerd, maar de belangrijkste vinden plaats aan de fabriek van Krefeld in het westen van Duitsland. Daar worden meer dan 1.000 werknemers verwacht. Voor de zetel in München wordt een kleine mars gehouden, net als in Erlangen. De vakbond wil niet dat de miljarden besparingen worden doorgevoerd op de rug van de werknemers.

De baas van Siemens, Joe Kaeser, wil met de reorganisatie het aantal divisies verminderen en enkele hiërarchische afdelingen afschaffen. Over een mogelijke ontslagronde heeft Kaeser nog niets gezegd. ‘Het centrale objectief van de reorganisatie mag niet neerkomen op een vermindering van het aantal arbeidsplaatsen’, zegt Brigit Steinbor van IG Metall.

De ongerustheid wordt nog versterkt door de mogelijke overname van Alstom, waardoor de spooractiviteiten mogelijk naar Alstom verhuizen. Tot nog toe plaatste Siemens geen bod op Alstom, dat ook gegeerd is door de Amerikaanse concurrent General Electric. ‘Deze actiedag was al voorzien nog voor het Alstom-nieuws bekend raakte. Maar ze zijn natuurlijk met elkaar verbonden’, zei de woordvoerder van IG Metall.

In de bedrijfskrant stelde Kaeser de werknemers van de spoordivisie donderdag gerust. ‘Ik kan onze werknemers verzekeren dat we ons gaan blijven engageren in de spooractiviteiten, ongeacht in welke setting’, sprak Kaeser. ‘We moeten alle opties bekijken om ons samen te versterken tegen de sterke mondiale concurrentie’, besloot de ceo.