Poetin gaat keuze Oekraïense volk respecteren bij presidentsverkiezingen
Foto: Reuters

De Russische president Vladimir Poetin zal de keuze van het Oekraïense volk bij de presidentsverkiezingen van zondag ‘respecteren’. Zo antwoordde Poetin vrijdag op een vraag op het economisch forum in Sint-Petersburg, of Rusland de verkiezing als legitiem zal erkennen. Poetin riep de interim-regering in Kiev nog eens op haar gasschulden af te lossen en waarschuwde dat Westerse sancties tegen Moskou een boomerang-effect zullen hebben.

‘We verhouden ons met respect ten opzichte van de keuze van het Oekraïense volk’ aldus Poetin. Hij sprak niet van ‘erkenning’, maar wees erop dat de in februari afgezette president Viktor Janoekovitsj het volgens de Oekraïense grondwet rechtmatige staatshoofd is.

Rusland bekritiseerde steeds de verkiezingen in Oekraïne. Poetin zei dat de grondwet eerst na een referendum moest veranderd worden en dan een nieuwe president moest verkozen worden. Anderzijds wil Rusland ook dat ‘vrede en rust’ wederkeren in het buurland, dat volgens hem helemaal in een ‘burgeroorlog’ is verzeild.

Voorts drong Poetin erop aan dat Kiev in het gasconflict de schulden aan Rusland aflost. Poetin herinnerde er nog eens aan dat die schulden tot 3,5 miljard dollar zijn opgelopen. Het Russische staatsbedrijf Gazprom dreigt er zelfs mee vanaf 3 juni geen gas meer naar Oekraïne te pompen, wat ook het Westen kan treffen. Oekraïne is immers een belangrijk transitland voor Russisch gas.

Daarnaast had Poetin ook nog kritiek op de Westerse sancties tegen Rusland. ‘In de modernen onderling afhankelijke wereld, hebben economische sancties als instrument van politieke druk een boomerang-effect en zullen ze uiteindelijk bedrijven en economieën van de landen die ze opgelegd hebben, raken’, aldus Poetin in een toespraak op het forum. Hij beklemtoonde dat de wereld niet door één macht gedomineerd mag worden. ‘Mensen willen hun lot zelf beslissen, hun cultureel-historische en burgerlijke identiteit bewaren.’