Groot deel oproepingsbrieven voor Sint-Joost niet verstuurd
Foto: Lisa Van Damme; LVD

De Brusselse gemeente Sint-Joost-ten-Node heeft donderdag een brief verstuurd waarin ze haar inwoners verwittigt dat een groot aantal oproepingsbrieven niet verstuurd zijn. Het probleem zou zich niet beperken tot Sint-Joost. Bpost en drukkerij UGA schuiven elkaar de zwarte piet toe.

‘Sinds het begin van de week komen zich dagelijks 40 tot 50 inwoners aandienen om het probleem te melden’, klonk het bij de gemeente eerder vandaag. ‘We vangen ook uit andere Brusselse gemeenten op dat zich hetzelfde probleem stelt. Een handvol privébedrijven is verantwoordelijk voor het drukken van de brieven, bpost verzorgt de verdeling. Maar we weten niet waar het fout gelopen is.’ Sint-Joost biedt al zijn inwoners tot en met zondag 15.30 uur de mogelijkheid een kopie van de oproepingsbrief te komen afhalen op het gemeentehuis.

Drukkerij UGA, met kantoren in Kortrijk (Heule) en Brussel, verzorgde het drukwerk voor de verkiezingen voor twaalf van de zeventien Brusselse gemeenten, waaronder Sint-Joost-ten-Node en Elsene. 

'We drukken alle oproepingsbrieven op basis van een volledige kiezerslijst. Dat gaat automatisch en wordt geverifieerd. Voor Sint-Joost hebben we bijvoorbeeld 11.209 witte oproepingsbrieven gedrukt, waarvan 10.465 Franstalige en 744 Nederlandstalige", zegt Michel Buyse, de vertegenwoordiger voor Vlaanderen en Brussel bij UGA. "Die brieven zijn allemaal vertrokken naar het sorteercentrum van bpost in Gent. Wat er daarna mee gebeurd is, weten we niet.'

Een gelijkaardig verhaal bij bpost: 'Wij hebben alle oproepingsbrieven die we ontvangen hebben, in de brievenbussen bezorgd', zegt woordvoerder Fred Lens.