Taxi-app Uber wil waarde verhogen tot 12 miljard dollar
Met Uber kunnen smartphonebezitters een (onofficiële) taxi oproepen via de app. Foto: Photo News

Online taxiconcurrent Uber hoopt bij investeerders 500 miljoen dollar (366,5 miljoen euro) op te halen. Als dat lukt, wordt het bedrijf met een marktwaarde van 12 miljard dollar (8,8 miljard euro) een van de meest waardevolle internet start-ups.

Uber onderhandelt over de investeringen met enkele hedge funds en private equity firma’s. Mogelijke investeerders kunnen zich tot het eind van deze week aanmelden. Bij een vorige kapitaalronde in de zomer van 2013 wist het bedrijf 300 miljoen dollar (220 miljoen euro) bijeen te krijgen van investeerders als Google Ventures en Amazon.com.

Nog maar vijf jaar geleden werd Uber opgericht door Travis Kalanick. De mobiele app bezorgt taxibedrijven over de hele wereld kopzorgen. Uber heeft geen eigen wagenpark, maar werkt met particulieren die hun auto ter beschikking stellen. Het contact tussen klant en chauffeur verloopt via de app, net als de betaling. Van die betalingen gaat telkens 20 procent naar het jonge bedrijf. Uber is reeds actief in meer dan honderd steden verspreid over zesendertig landen.

De taxi-oorlog

De verspreiding loopt niet overal probleemloos. In Brussel en Berlijn werd de dienst verboden, en ook in enkele Amerikaanse steden lopen onderzoeken naar Uber of raakt het bedrijf niet van de grond door de geldende taxireglementen. Wereldwijd zijn regulatoren verscheurd over de vraag of ze dit soort technologische innovaties moeten toejuichen dan wel de bestaande modellen moeten beschermen.

Oprichter Kalanick ziet de vele hordes die Uber van de regulatoren moet nemen als het bewijs van een oorlog die het traditionele taxiwezen tegen zijn bedrijf voert. Hij nam onlangs onder andere Ashwini Chhabra, voorheen topfunctionaris bij de New Yorkse taxi- en limousinecommissie, in dienst om zijn positie in die oorlog te versterken. Kalanick hoopt Uber in de toekomst uit te bouwen tot een logistiek netwerk dat ook goederen zal vervoeren.