Valse brief van de paus naar Argentijnse president gestuurd
Archiefbeeld Foto: Photo News

Een vermeende brief van de paus aan het Argentijnse staatshoofd heeft in Buenos Aires een schandaal uitgelokt, nadat een woordvoerder van het Vaticaan het schrijven een vervalsing had genoemd.

De presidentiële administratie had donderdag de vermeende brief van de paus aan presidente Cristina Fernández de Kirchner voor de nationale feestdag van 25 mei gepubliceerd. Daarin vraagt paus Franciscus aan God een vreedzame samenleving voor de Argentijnen.

De chef-protocol van het Vaticaan, Guillermo Karcher, zei donderdagavond lokale tijd op de nieuwszender C5N, dat de brief ‘een collage van een kunstenaar’ is. De inhoud is in ieder geval verdedigbaar.

De secretaris-generaal van het presidentschap, Oscar Parrilli, bevestigde dat de brief via de gebruikelijke weg van de nuntiatuur werd ontvangen. Hij toonde voor televisiecamera’s naast de brief, die niet met de hand is ondertekend, ook de omslag met het wapen van de nuntiatuur en een begeleidend schrijven van de pauselijke vertegenwoordiging in Buenos Aires. Nuntius Emil Paul Tscherrig kon voor commentaar niet bereikt worden.