Dedecker voor rechter wegens valsheid in geschrifte
Jean-Marie Dedecker. Foto: Brecht Van Maele

Jean-Marie Dedecker (LDD) moet zich voor de correctionele rechtbank verantwoorden in de zaak rond de privé-detective die hij op Karel De Gucht afstuurde. Dat heeft de raadkamer beslist.

In 2009 lekte uit dat Jean-Marie Dedecker aan privédetective Marleen Ceyssens de opdracht gegeven had om Karel De Gucht (Open VLD) te onderzoeken. Dedecker had het vermoeden dat de liberaal betrokken was bij de sale-and-lease-backoperatie van het gerechtsgebouw van Veurne.

Omdat er van die opdracht niets op papier staat, opent het Hasseltse gerecht een onderzoek naar Ceyssens. Die vraagt Dedecker daarop om alsnog een contract op te stellen en te antidateren. Dedecker gaat daarmee akkoord. Voor die blunder, die hij achteraf ook toegaf, moet de LDD-leider nu voor de correctionele rechtbank verschijnen.

Een jaar geleden werd de vervolging van Dedecker mogelijk gemaakt toen de plenaire Kamer op vraag van de de Antwerpse procureur-generaal Yves Liégeois besliste om de parlementaire immuniteit van Dedecker op te heffen.