Chinezen moeten oliewinning in Tsjaad staken wegens schendingen milieuwetgeving
(Archiefbeeld) Foto: Reporters / Design Pics

Het centraal-Afrikaanse Tsjaad heeft beslist om alle oliewinning van een filiaal van het Chinese overheidsbedrijf CNPCIC op te schorten. Het land beschuldigt de Chinezen ervan systematisch de milieuwetgeving te schenden. Dat blijkt uit een brief van minister van Olie Djérassem Bémadjiele aan het bedrijf.

‘CNPCIC hanteert schadelijke praktijken: vervuiling die niet alleen verboden is door wetgeving in de Republiek Tsjaad, maar ook door de internationale petroleumindustrie’, schrijft de minister. Hij liet het Chinese bedrijf verstaan dat al zijn onderzoekswerken en boringen in Tsjaad opgeschort zijn.

Op tientallen sites zouden er schadelijke lozingen geweest zijn. Volgens de minister blijft het bedrijf zich systematisch schuldig maken aan ‘onaanvaardbare praktijken’. Verontreinigde plaatsen worden zonder behandeling toegedekt, luidt het. Het bedrijf weigert bovendien een schadevergoeding van 1,2 miljard dollar te betalen. In augustus vorig jaar werden de activiteiten van het Chinese overheidsbedrijf al eens stilgelegd.

Tsjaad begon met de ontginning van zijn olievelden in 2003. Volgens officiële bronnen lag de productie in 2011 op 120.000 vaten per dag. Dankzij de olie-inkomsten kon het land zijn leger moderniseren, het wegennet opwaarderen en verschillende overheidsgebouwen bouwen.