Vrijspraak voor trucker na dodelijk ongeval door put in wegdek
Foto: rr

De politierechtbank van Dendermonde heeft een vrachtwagenchauffeur vrijgesproken voor onopzettelijke doding. De man reed in 2011 in Waasmunster in op een personenwagen nadat hij de controle over het stuur verloor door een put in het wegdek. Ook een ambtenaar van Wegen en Verkeer Oost-Vlaanderen, die volgens de verdediging van de chauffeur de put eerder al had moeten laten herstellen, werd vrijgesproken.

Het ongeval gebeurde op 4 april 2011 op de N446 in Waasmunster. Een vrachtwagen die in de richting van Dendermonde reed, week af van zijn rijvak en botste frontaal op een tegenligger. De bestuurder van het aangereden voertuig raakte zwaargewond en moest bevrijd worden door de hulpdiensten. Voor de man kon echter geen hulp meer baten, hij overleed ter plaatse aan zijn verwondingen.

De chauffeur van de vrachtwagen verklaarde dat hij in een put reed, waardoor zijn vrachtwagen naar het andere rijvak geslingerd werd. Het parket van Dendermonde stelde een verkeersdeskundige aan, en die bevestigde dat het ongeval te wijten is aan een put van 10 centimeter diep en 1 meter lang.

De Vlaamse overheid had de week voor het ongeval al een melding gekregen van de gevaarlijke situatie. Een wegenopzichter van Wegen en Verkeer zou de put als ‘niet-prioritair’ gecatalogeerd hebben, en de advocaat van de vrachtwagenchauffeur dagvaardde de ambtenaar voor nalatigheid. De wegenopzichter werd echter vrijgesproken, omdat de put later zou hersteld worden. De vrachtwagenchauffeur, die te snel reed op het ogenblik van het ongeval, werd eveneens vrijgesproken.