Sterrenchef Geert Van Hecke leert gedetineerden koken
Foto: pol de wilde - corelio

Vijftien gedetineerden in de Brugse gevangenis krijgen kooklessen van niemand minder dan driesterrenchef Geert Van Hecke, dat schrijft Het Laatste Nieuws. De chef-kok van De Karmeliet is peter van het project ‘Muren worden deuren’.

‘Muren worden deuren’ is een pilootproject van het Europees Sociaal Fonds (ESF) in de gevangenis van Brugge waarbij gedetineerden met een korte gevangenisstraf de kans krijgen zich om te scholen en zo hun kansen op tewerkstelling te verhogen bij hun vrijlating. Het eerste opleidingstraject dat zo wordt getest is dat tot grootkeukenmedewerker.

Niemand minder dan Geert Van Hecke is peter van het project en leert samen met zijn medewerkers vijftien gedetineerden de kneepjes van het vak in de grootkeuken van de gevangenis. De opleiding loopt van oktober tot april en het is de bedoeling dat na het doorlopen van het traject de gedetineerden ook een erkend diploma behalen.

‘Ik heb hier niet lang over nagedacht. De mensen in de gevangenis verdienen een eerlijke tweede kans’, vertelt de driesterrenchef aan Het Laatste Nieuws. ‘Werken in een grootkeuken zou een mooie eerste stap zijn voor gevangen die vrijkomen. Daar is toch minder stress dan in een sterrenrestaurant, maar het is ideaal om verder op te klimmen.’