Voormalige Thaise premier Shinawatra gearresteerd
Yingluck Shinawatra Foto: epa
Het Thaise leger houdt de afgezette premier Yingluck Shinawatra en verschillende familieleden vast. Dat meldt een functionaris aan het persagentschap Reuters. Gisteren heeft het leger met een militaire coup de macht overgenomen.

Gisteren kondigde legerchef Prayuth Chan-O-Cha op de staatstelevisie de overname van de macht aan, na maandenlange politieke onrust die aan minstens dertig mensen het leven kostte. Dinsdag had het leger al de noodtoestand afgekondigd.

Het Thaise leger hief donderdag de grondwet op, stelde de avondklok in en de verplichtte ministers zich te melden op een militaire basis, iets buiten de stad. 155 mensen, onder wie Yingluck, en andere politici en activisten, mogen het land niet uit.

Onbekende plek

De generaal verdedigde de coup met het argument dat er geen andere manier is om weer rust en orde in de Thaise hoofdstad Bangkok te brengen. Al maandenlang kamperen tegenstanders van de regering – de zogenaamde Geelhemden – in het centrum van de stad omdat ze een ander kiessysteem willen. Ze aanvaarden niet dat de partij van Thaksin Shinawatra keer na keer de verkiezingen wint. De Roodhemden, voornamelijk gesitueerd op het platteland, steunen ‘hun regering’.

Vandaag riep het leger Yingluck en 22 anderen, onder wie machtige familieleden en ministers in haar regering, op voor een bijeenkomst in de hoofdstad Bangkok. Ze zou enkele uren zijn vastgehouden en daarna naar een onbekende plek zijn gebracht.

Geen noodhulp

Yingluck is de zus van Thaksin, een mediamagnaat die politicus werd en in 2006 verdreven werd van de macht na... een militaire coup. Yingluck moest zo’n twee weken geleden de macht afstaan nadat Grondwettelijk Hof heeft haar had veroordeeld voor machtsmisbruik.

Er komen internationaal sterke reacties om de coup. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry veroordeelt de daad en schort een pakket van 10 miljoen dollar hulp aan het land op.