Dochter Australische premier kreeg studiebeurs van 60.000 dollar
Frances (l), moeder Margaret en vader en premier Tony Abbott. Foto: REUTERS

In Australië is opschudding ontstaan over de studiebeurs waarmee Frances Abbott naar een school voor ontwerpers werd gelokt. Uit uitgelekte documenten zou blijken dat de dochter van eerste minister Tony Abbott zo’n 44.000 euro aangeboden kreeg. Moest de premier die studiebeurs aangeven, en was er niemand anders die het geld meer nodig had?

Het Whitehouse Institute of Design wou er klaarblijkelijk alles aan doen om de Frances, de dochter van Australisch premier Tony Abbott, op de prestigieuze school te laten afstuderen. De vrouw moest slechts één keer op gesprek komen om een studiebeurs van 60.000 dollar (omgerekend zo’n 44.000 euro) in de wacht te slepen. Dat verhaal vertellen documenten van het instituut die de website New Matilda deze week publiceerde.

Frances werd persoonlijk voorgedragen door Les Taylor, hoofd van de raad van bestuur van de school. De man is een persoonlijke vriend van de premier en heeft diens liberale partij meermaals financieel gesteund. Taylor stelt echter dat hij geen stem had in de uiteindelijke selectie van kandidaten voor de beurs. Toch rijzen er vragen of de premier geen melding had moeten maken van de studiebeurs in de rapportering van zijn inkomsten.

Bovendien vragen veel Australiërs zich af of de beurs, die nog maar voor de tweede keer in de laatste vijfentwintig jaar werd uitgereikt, niet naar iemand had kunnen gaan die het geld beter kon gebruiken? Verschillende (voormalige) klasgenoten van Frances stelden niet op de hoogte geweest te zijn en reageerden verontwaardigd.