'Superlatieven schieten tekort om je te danken'
Het bidprentje is opvallend hoopvol en humoristisch. Foto: epa
Vrienden en familie, politieke en zakelijke zwaargewichten maar ook gewone burgers namen vandaag afscheid van Jean-Luc Dehaene in Vilvoorde. Tijdens de staatsbegrafenis werd de ex-premier overladen met lof voor zijn leiderschap en zijn zin voor compromis. Op het Portaelsplein naast de kerk volgden honderden mensen de dienst op een groot scherm. Het bidprentje is opvallend hoopvol en humoristisch.

‘Optimistisch tot het laatste, vol moed en kracht. Voor altijd in mijn hart’. Deze tekst van Célie Dehaene staat binnenin het bidprentje. Het is een kaart op A4-formaat die je moet plooien. Vooraan staat een guitige foto van Dehaene. Achteraan een cartoon van Karl Meersman. Die toont het hoofd van Dehaene in een eierdop en de het woordgrapje ‘ei’ ‘nde’. 

Op de voorkant van de misboekjes prijkt de boodschap 'Leven en laten leven'. Rond 10.45 uur arriveerde de wagen met het lichaam van de ex-premier aan de kerk van Onze-Lieve-Vrouw van Goede Hoop in het centrum van Vilvoorde. De kist, gedrapeerd met een Belgische vlag, werd naar binnengedragen met in het spoor de familie van de overledene. Scoutsleden vormden een erehaag.

Trouw

De viering begon met een gedicht van Dehaenes petekind Wout: ‘Lieve peter. Als tranen een trap konden bouwen en herinneringen een brug. Dan klom ik hoog naar de hemel en nam je gewoon mee terug.’

Priester Geert Aelbrecht noemde ‘trouw de grootste kwaliteit van Jean-Luc’. ‘Trouw aan zijn woord, aan de mensen, en aan Club Brugge.' Hij werd bijgestaan door Piet Wagenaer, de emeritus-abt van de abdij van Grimbergen en een goede vriend van Dehaene.

Ook (klein)kinderen nemen het woord

Marianne Thyssen en Wouter Beke spraken namens de CD&V. 'Jean-Luc Dehaene was een monument', aldus Beke. 'Meer dan eens maakte hij het onmogelijke mogelijk. (...) Vaarwel Jean-Luc, je was een echte leider. Onze ervaren gids is begonnen aan zijn laatste tocht.'

'Een rots in de branding die altijd een uitweg vond en een toonbeeld van authenticiteit', zo beschreef europarlementslid Thyssen de oud-premier. Ze noemde Dehaene ‘samen met Wilfried Martens de grootste premier van de laatste 50 jaar’. Volgens haar had Dehaene ook het talent om ‘rivalen om te smeden tot bondgenoten'. 'Hij was veel meer architect dan loodgieter, veel meer visionair dan crisismanager.'

Persoonlijke vriend Michel D’hooge, ex-voorzitter van de Belgische voetbalbond en Club Brugge, sprak over Dehaenes liefde voor het voetbal en Club Brugge. 'Blauw-zwart stond in zijn hart gekerfd.' Ook ex-woordvoerster Moniek Delvou en Jan Boone, de ceo van Lotus Bakeries, namen het woord. Boone is een bijzondere spreker, want het was tijdens een bezoek aan een fabriek van Lotus dat Dehaene onwel werd.

Tot slot namen ook de kinderen en kleinkinderen afscheid. 'Je hebt de laatste maanden zo goed gestreden, kanker overwonnen. Je ging een nieuw leven beginnen', sprak kleindochter Jana. 'En zie ons hier nu zitten. Het is allemaal zo snel gegaan. Ik geef je hier een laatste afscheidskus.' 'Pa en opa, dat zijn wat ons betreft de namen waar je het fierst op mag zijn. Je was een pa en opa aan wie we zo veel hadden. Superlatieven schieten te kort om je te danken', zei dochter Hilde.

'Het was je gelukt om in een lagere versnelling te schakelen, al was dat helemaal niet zo evident na jaren aan tweehonderd kilometer per uur te hebben geleefd', ging ze voort. 'Altijd konden wij bij jou terecht voor goede raad. Soms in het holst van de nacht, maar altijd to the point.' Na een dienst van bijna drie uur werd de kist omstreeks 14 uur onder luid applaus de kerk van Vilvoorde uitgedragen.
 

Politici stromen toe voor de plechtigheid:

Muzikaal was er doorheen de plechtigheid zowel ruimte voor klassieke componisten als Bach, Fauré en Brahms als voor nummers van Jacques Brel ('Ne me quitte pas') en Stef Bos ('Papa').

Onder meer premier Elio Di Rupo, Vlaams minister-president Kris Peeters en Europees Raadsvoorzitter Herman Van Rompuy waren aanwezig, net als een aantal buitenlandse ambassadeurs. Zoals de traditie het wil, werd de plechtigheid ook bijgewoond door een vertegenwoordiger van het koninklijk paleis. Aan de ingang van de kerk bracht een delegatie van ‘Scouts en Gidsen Vlaanderen’ een eerbetoon aan de voormalige scoutsleider.

Staatsbegrafenis

Jean-Luc Dehaene kreeg als minister van Staat een staatsbegrafenis. Bij een staatsbegrafenis krijgt de overledene militaire eer, wordt de Belgische vlag om de doodskist gedrapeerd en wordt het volkslied gespeeld. De protocoldienst zorgt er ook voor dat alle hoogwaardigheidsbekleders naar hun gereserveerde plaatsen worden begeleid.

Dehaene overleed op donderdag 15 mei op 73-jarige leeftijd in Frankrijk. Tijdens een bezoek aan de koekjesfabriek Le Glazik van de Lotus-groep in Briec werd de oud-premier onwel. Enkele uren later overleed hij in het ziekenhuis.

Herlees het verslag van de begrafenis.