Belg heeft 91 euro veil voor wereldtitel
Foto: photo news
Wat is een wereldtitel waard voor de plaatselijke bevolking van de deelnemende landen? Dat is de vraag die de bank ING in een enquete onderzocht. Daaruit blijkt dat veel Belgen willen dat we wereldkampioen worden, maar dat we daar minder voor over hebben dan inwoners van sommige andere landen. Zo'n wk-winst heeft volgens ING trouwens weinig positieve invloed op de economie.

Iets minder dan twee derde van de Belgen wil de Rode Duivels wereldkampioen zien worden. Toch heeft maar 37 procent van de Belgen hier geld voor over. Die 37 procent heeft daar gemiddeld 247 euro voor over, of zo’n 1 miljard of 91 euro per Belg.

De Chilenen hebben van alle deelnemende landen het meeste over voor een eindoverwinning op het wereldkampioenschap voetbal. Gemiddeld willen de fanatieke Chilenen 500 euro betalen voor een wereldtitel.

Belgen staan ook niet te springen om geld uit te geven aan fanartikelen voordat het tornooi begonnen is. Gemiddeld spenderen we 12 euro in de fanshop, meer dan de Nederlanders (minder dan 10 euro) maar een pak minder dan bijvoorbeeld de inwoners van Argentinië en Rusland (beiden 50 euro). Toch stelt ING dat ons aankoopgedrag snel kan veranderen eens het tornooi van start gaat.

Volgens Philippe Ledent van ING Belgium heeft een wk-winst weinig positieve gevolgen voor de economie van het thuisland, soms zelfs integendeel: 'Sommige sectoren, zoals de horeca, doen het beter tijdens het WK. Maar macro-economisch gezien heeft het WK winnen weinig impact. In sommige, vooral Latijns-Amerikaanse, landen daalt het bruto binnenlands product (BBP) zelfs door een daling van de productiviteit.'