dS Radio: Prince
Foto: *
“Hij komt, hij komt! Dinsdag 27 mei kleurt het Antwerpse Sportpaleis paars voor de komst van Zijne Purperen Hoogheid: Prince. Reden genoeg voor onze muziekredactie om een dS Radio samen te stellen met zijn nummers.

De Amerikaanse pop –en funkgod deinsde de voorbije maanden niet terug voor een indrukwekkend media-offensief. Lang geleden dat het mediaschuwe muziekgenie zo vaak naar buiten kwam. Er waren de verrassingsoptredens in Londen, de bizarre persconferenties (in de huiskamer van Lianne La Havas!), het excentrieke interview in zijn Carraïbische buitenverblijf (voor MOJO-magazine), de nieuwe platendeal met Warner Music (het label waarmee Prince sinds de jaren negentig in onmin leefde) en er is de nakende heruitgave van zijn bekendste plaat ‘Purple rain’, in een luxeversie. Straks verschijnt ook zijn nieuwe plaat ‘Plectrum Electrum’, opgenomen met zijn gloednieuwe vrouwentrio 3rd Eye Girl.

Tijd voor een carrière-overzicht? Ja, maar dan wel eentje dat zo eigenzinnig is als de Kleine Prince zélf. We zetten de smakelijkste hits naast een resem fraaie albumtracks en we laten de grootste inspiratiebronnen van Prince aan bod komen: Jimi Hendrix, Sly Stone, James Brown, Larry Graham, George Clinton en zijn Parliament-Funkadelic en Joni Mitchell (uit diens ‘Help me’ citeerde Prince letterlijk in zijn ‘The ballad of Doroty Parker’).  En er zijn soulgodinnen zoals Patti Labelle en Mavis Staples, voor wie Prince liedjes schreef.

Dat deed hij trouwens voor een heleboel getalenteerde vrouwen. Denk aan Janelle Monae, aan de Nederlandse saxofoniste Candy Dulfer, The Bangles, Sheena Easton, Madonna en aan Stevie Nicks van Fleetwood Mac (de twee zouden een korte, heftige nacht in de studio hebben gespendeerd “waar overigens niets romantisch is gebeurd”, dixit Nicks).

Dan zijn er de lang vergeten protégés zoals Taja Sevelle, Martika en Loïs Lane, die heel even bij Prince op schoot mochten. Vergeten we vooral Sheila E. en Wendy & Lisa niet, de koppigsten der Prince-beschermelingen, die er succesvolle solocarrières op nahielden.  En natuurlijk de geweldige satellietgroep The Time die braaf de bevelen van Prince moest opvolgen en die de door hem kant –en klaargestoomde platen live liet ontploffen tot heftige funkfeestjes.  

Uit die groep bleven na de tijdelijke split de topproducers Jimmy Jam & Terry Lewis over die halfweg de jaren tachtig de piepjonge Janet Jackson aan een strak elektronische Prince-productie hielpen.

Wist u trouwens dat ‘I feel for you’ van Chaka Khan oorspronkelijk van Prince is? En dat Prince ‘Nothing compares 2u’ voor zijn vrienden van The Family schreef vooraleer Sinead O’Connor er mee aan de haal ging? We serveren ook de meest fantasierijke Prince-covers van de voorbij jaren, door oa. D’Angelo, Corinne Bailey Rae en onze eigen Bart Peeters die ‘Starfish & coffee’ onder handen nam.

Geniet van de tocht doorheen het universum van de ultieme muzikale kameleon: iemand zonder wie de popmuziek van vandaag heel anders zou klinken. Van geile drumcomputerfunk over hartverscheurende soulballads tot psychedelische rock vol gillende gitaarsolo’s.

Dat gaat straks knallen in het Sportpaleis. Want “If the Kid can’t make you come, nobody can”. ”