Bedien je reuzensmartphone toch vlot met één hand
Foto: mvdv

Een smartphone van vijf inch of groter heeft veel voordelen, maar er is ook een keerzijde: je kan het apparaat onmogelijk nog met één hand bedienen. Samsung en LG bedachten er iets op.

Met de nieuwe Galaxy S5 overschrijdt Samsungs vlaggenschip voor het eerst de magische schermdiagonaal van vijf inch. Daardoor vallen een heleboel functies van het toestel voortaan – letterlijk – buiten handbereik. Een speciale instelling, die Samsung eerder al introduceerde op de (nog grotere) Note 2 en Note 3, past daar een mouw aan:

  • Ga via Instellingen naar het onderdeel Geluid en Display, en kies onderaan voor Bediening met één hand.
  • Activeer de functie met de schakelaar bovenaan en keer terug naar het thuisscherm.
  • Vanaf nu kan je met een gezwinde duimbeweging schakelen tussen de originele (grote) interface en een verkleinde versie daarvan. Rond de mini-interface vind je ook nog snelkoppelingen naar je favoriete contactpersonen, meest gebruikte apps en de volumetoetsen.
  • Vind je de interface nog steeds aan de grote kant, dan kan je het venster nog wat verder verkleinen door de linkerbovenhoek naar binnen te slepen.

LG heeft een ander handigheidje voor grote toestellen. Het heet Enkelhandige bediening en zit onder meer op de Optimus G2 met z’n 5,2-inch scherm. In dit geval wordt niet de volledige interface verkleind, maar enkel het toetsenbord. Met een veegbeweging kies je zelf of je het keyboard aan de linker- of rechterzijde van het scherm wil hebben.