N-VA-voorzitter Bart De Wever heeft zich in een opmerkelijke videoboodschap gericht tot de Franstalige kiezer. In het filmpje vraagt De Wever aan de Franstaligen om hem een kans te geven zich te bewijzen.

De Wever besliste om een videoboodschap op te nemen omdat premier Elio Di Rupo blijft weigeren in debat te gaan met de N-VA-voorzitter.  'Ik heb geen andere keuze. Het is hallucinant. In elk land ter wereld gaat de premier in debat met de leider van de oppositie. Hier niet. Di Rupo wil zelfs niet in dezelfde kamer met mij zijn. Ik heb enkel met PS-voorzitter Paul Magnette mogen debatteren. Mijn enige mogelijkheid is dus direct aan de Franstaligen te zeggen wat er in dit land gebeurt', aldus De Wever vanmorgen in De Tijd.

De Wever onderstreept dat N-VA het beste met hen voor heeft en waarschuwt dat net de PS hun welvaart schade toebrengt. Daarnaast vraagt De Wever ook "een kans om dit land te hervormen".

Dat De Wever zich rechtstreeks tot de Franstalige kiezers richt, doet hij naar eigen zeggen om het beeld bij te stellen dat de PS van zijn partij ophangt. "Ik kan uw ongerustheid begrijpen. Di Rupo weigert elk debat, maar laat niet na me te bekritiseren zonder dat ik de kans heb om te reageren", aldus De Wever.

Want N-VA heeft wel degelijk "het beste met u voor", vervolgt hij. "Onze voorstellen hebben niet tot doel u de zaken moeilijker te maken. Ik wil dat we er allemaal op vooruitgaan, Franstaligen en Vlamingen."

Dat kan echter niet met de PS, denkt De Wever. "De recepten van de PS hebben uw dagelijkse leven niet verbeterd, integendeel. Overal waar de PS het grootst is, zijn de armoede- en werkloosheidscijfers het hoogst", argumenteert hij. "Het PS-model schaadt uw welvaart."

"Ik wil u een alternatief bieden", vervolgt de N-VA-kopman. Maar om welvaart en sociale zekerheid te garanderen, is economische groei nodig. "Daarom belonen we de inspanningen van wie werkt, eerder dan hen te straffen."

"Ik verwacht niet dat u me gaat appreciëren na dit filmpje, enkel dat u N-VA een kans geeft", besluit De Wever. "Uw verkozenen vraag ik de electorale keuze van Vlaanderen te respecteren. Geef ons een kans dit land te hervormen, om zo onze goede intenties te kunnen doorvoeren. Laat ons sterk beleid voeren en u tonen dat we uw leven kunnen verbeteren. Al wat ik vraag, is dat u me het voordeel van de twijfel geeft."

Eerste tweet

De Wever verspreidde de boodschap via Twitter. Dat is opvallend, want De Wever zei in het verleden al vaker geen fan te zijn van sociale media. Maar vanmorgen raakte dus bekend dat De Wever een videoboodschap zou posten op Twitter. De account van De Wever had tot vandaag zowat 18.000 volgers, maar daar kwamen de voorbije uren honderden volgers bij.

De N-VA-voorzitter bouwde de spanning nog wat verder op door op het middaguur alvast een teasende tweet te lossen. Hij verwees naar een 'schootnota' waarmee hij in februari 2011 de fotografen bij de neus nam.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in