21.000 extra stoeltjes nodig in basisscholen
Foto: Mario Gaelens
In de komende regeerperiode moeten er zeker 21.000 stoeltjes bijkomen in het kleuter- en lager onderwijs in Vlaanderen. In de Vlaamse scholen in Brussel ook nog eens 6.000 tegen 2020. Dat berekende de Vlaamse onderwijsadministratie in de ‘Ambtelijke bijdrage tot het regeerakkoord 2014-2019’.

Micheline Scheys, secretaris-generaal van Onderwijs, betreurt dat die gegevens zijn gelekt. ‘Ze zijn bestemd voor de nieuwe minister – van welke kleur ook – die straks beleidskeuzen moet maken.’ Ze bevestigt dat ‘dit de huidige ramingen zijn, die later nog verfijnd kunnen worden’.

En die ramingen komen tegen 2018 uit op 11.500 kleuterstoeltjes extra en 9.500 voor het lager onderwijs. Ze stoelen op de cijfers van de 15 gemeenten die de grootste variatie kennen: Antwerpen, Gent en Mechelen, verder centrumsteden als Kortrijk en Leuven en stadjes als Asse en Wervik. 

Een ruwe schatting leert dat ongeveer 400 miljoen euro nodig is om die 21.000 stoeltjes onder een dak te zetten: zo’n 80 miljoen per jaar, alleen voor het basisonderwijs in Vlaanderen. 

Alle partijen schoven in hun programma en in de debatten extra geld voor scholenbouw als prioriteit naar voren. Maar geen enkele sprak van de 400 miljoen euro extra in vijf jaar die de administratie vermeldt.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig