Gemeentelijke Holding maakt opnieuw winst
De holding is sinds eind 2011 in vereffening en heeft nog steeds een groot negatief vermogen. Foto: Photo News
De Gemeentelijke Holding heeft het boekjaar 2013 afgesloten met een winst van 10,3 miljoen euro. Dat blijkt uit de jaarrekening die rond deze tijd naar alle gemeentelijke aandeelhouders gaat, meldt de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) in zijn nieuwsbrief. De Gemeentelijke Holding is sinds eind 2011 in vereffening. De Holding ging ten onder aan de gevolgen van de financiële crisis en de ondergang van Dexia.

De winst van 10,3 miljoen euro in 2013 is het eerste positieve resultaat van de voorbije jaren. In 2012 bedroeg het verlies 39 miljoen euro, in 2011 ging de Holding zelfs bijna 400 miljoen euro in het rood. In 2010 was er een verlies van ruim 13 miljoen euro.

Toch betekent deze bescheiden winst geen fundamentele ommekeer, zegt de VVSG: de Gemeentelijke Holding had eind 2013 nog steeds een negatief eigen vermogen (het verschil tussen de geschatte waarde van de bezittingen en de schulden) van 1.086 miljoen euro.

De vereffenaars zijn er ook zeker van dat de vereffening deficitair zal worden afgesloten, wat betekent dat de schuldeisers (vooral Belfius) hun vordering nooit volledig zullen terugbetaald zien.

Voor de gemeenten is de zaak al langer afgesloten: ze moeten niet meer rekenen op dividenden, maar kunnen ook niet opdraaien voor de verliezen. De vereffening zal wellicht drie tot vijf jaar duren. Op de algemene vergadering van 27 juni krijgen de aandeelhouders meer uitleg.