Bouhanni pakt derde dagzege na massale valpartij
Foto: AFP
Nacer Bouhanni heeft de tiende rit in de Ronde van Italië gewonnen. Na 173 kilometer tussen Modena en Salsomaggiore Terme was de Fransman van FDJ.fr de snelste van de negen renners die overeind bleven na een massale valpartij in de slotkilometer. Voor Bouhanni is het al de derde ritzege in deze Giro, Nizzolo en Matthews werden tweede en derde. Cadel Evans blijft leider.

Wielrennen op Sportwereld.be

De tiende etappe was op papier een schoolvoorbeeld van een Giro-rit die op een massaspurt moet eindigen, maar zonder Marcel Kittel en met Michael Matthews die zijn wonden likt behoorde ook een geslaagde marathonontsnapping tot de mogelijkheden. De twee Italianen Andrea Fedi en Marco Bandiera geloofden er alvast in en kregen meteen een grote bonus van het peloton, hun maximale voorsprong bedroeg meer dan 8 minuten.

Dubbele ritwinnaar Nacer Bouhanni (FDJ.fr) had echter wel trek in een derde overwinning, en liet zijn manschappen een snok geven aan het peloton. Intussen was er in de buik van het peloton slecht nieuws voor de Belgen: Yannick Eijssen kwam tien kilometer voor de meet stevig ten val en moest met de ambulance worden afgevoerd. Zijn Giro is sneller dan verhoopt afgelopen, en dat terwijl de jonge Belg van BMC net een belangrijke helper van roze trui Cadel Evans was gebleken. 

De voorpsrong van de twee leiders slonk snel, maar Team Sky had geen zin in een massasprint: ze Britse ploeg probeerde het ganse peloton te verrassen met een tempoversnelling en Ben Swift of Edvald Boasson Hagen in een klein groepje naar de meet te loodsen, maar dat plannetje leverde geen vrucht op. Het kwam tot een hergroepering, waardoor de sprinters weer in het voordeel waren. In de slotkilometer ging een groot deel van het peloton nog tegen de grond nadat Tyler Farrar onderuitschoof, maar Bouhanni behoorde tot de 9 gelukkigen die overeind bleven en klopte in een ontregelde massasprint Giacomo Nizzolo en Michael Matthews. Bouhanni kan nu al terugkijken op drie etappezeges in deze Giro. Nizzolo vervloekt de renner van FDJ.fr dan weer, want de Italiaan werd al driemaal tweede achter Bouhanni.

De Australiër Cadel Evans (BMC) kwam als negende over de streep en behield zo zijn roze leiderstrui. Na tien etappes heeft Evans 57 seconden voorsprong op de Colombiaan Rigoberto Uran (Omega Pharma-Quick Step).
Woensdag staat de elfde etappe in deze wielerronde op het programma, een rit over 249 kilometer met start in Colecchio en aankomst in Savone.

Top 10:

1. Nacer Bouhanni
2. Giacomo Nizzolo
3. Michael Matthews
4. Roberto Ferrari
5. Enrico Battaglin
6. Vladimir Gusev
7. Albert Timmer
8. Ben Swift
9. Cadel Evans
10. Mauro Finetto

Bekijk  hier de volledige rituitslag!

Herbeleef de etappe hier van minuut tot minuut!