Saab schort productie auto’s tijdelijk op
Er hangen weer donkere wolken boven Saab. Foto: Associated Press / Reporters
De productie van Saab personenauto’s wordt tijdelijk opgeschort. Dat werd bekendgemaakt door het consortium National Electric Vehicle Sweden (NEVS), dat Saab in 2012 in handen kreeg. Dagelijks produceerde NEVS zes personenwagens. Het is niet bekend hoelang de productie opgeschort blijft.

De redenen voor de productiestop zijn enerzijds financiële problemen, anderzijds voorbereidingen voor de ontwikkeling van een nieuw productieplatform voor toekomstige modellen. NEVS, dat overwegend bestaat uit Chinese investeerders, tekende onlangs een overeenkomst met een grote internationale fabrikant voor de ontwikkeling van het platform. Een andere internationale speler zou in het bedrijf willen investeren. De onderhandelingen daarover zijn nog gaande.

“Hoewel de vooruitzichten op lange termijn voor NEVS zeer opwindend zijn, kampen we voor de korte termijn met een financieel probleem”, aldus NEVS. De basis daarvoor is dat Qingbo Investment Co niet aan zijn contractuele verplichting heeft voldaan om de productie van nieuwe Saabs te financieren.

Als gevolg daarvan heeft grootaandeelhouder National Modern Energy (NME) enkele maanden geleden besloten zich op te werpen als enige geldschieter van het bedrijf. “Recent heeft NME moeten concluderen dat het ondanks grote inspanningen niet in staat is om NEVS in het gewenste tempo van geld te voorzien.”

Het consortium nam in 2012 het roer bij Saab over van Victor Muller, de topman van Spyker Cars. Muller slaagde er in de twee jaar daarvoor niet in om het merk nieuw leven in te blazen.

Diverse Zweedse media melden dat de productie voor vier weken wordt stilgelegd, maar NEVS gaf geen termijn aan.