De tien highlights van Veerle Windels in Dubai
Foto: ss
Toegegeven: Dubai stond niet in mijn to-dolijstje van de komende jaren. Ook al reis ik veel en graag, zeker naar het Midden-Oosten, toch dacht ik dat de bestemming me niet echt zou begeesteren. Tot ik er vorige week een paar dagen ondergedompeld werd, in een wereld die me vanaf de eerste minuut fascineerde. Dubai mag in 2020 de wereldexpo organiseren. Alvast mijn highlights van een korte citytrip.

1. GRAND PARK HYATT

Aan de Dubai Creek Golf and Yacht club

Niet het meest luxueuze hotel in Dubai – de sterrencultus wordt hier meer dan waar ook ter wereld bedreven- maar toch een toplocatie en wat een service! Van bij de eerste dag waan ik me in een Duizend-en-één-nacht verhaal. Mijn kamer komt met een uniek uitzicht op de plezierboten in de kreek. Het ontbijtbuffet krijgt elke honger gestild en zelfs aan het zwembad wordt iedereen op zijn wenken bediend. Alleen de Franse modejournalisten hebben hun bedenkingen. What’s new?

www.parkhyatt.com

>>><<<

2. DESERT SAFARI

Onze Nederlandse gids Janine neemt ons even mee buiten de stad. Een rit van veertig minuten kost het om in het Dubai Desert Conservation Reserve te komen, een uitbreiding van het originele dierenreservaat Al Maha, en ons heel even midden de woestijn te voelen. Ik spot vooral antilopes (van het genre spiesbok, heb ik net geleerd) maar geniet vooral van de eindeloos lijkende desolaatheid van het landschap. Aan dit reservaat zit ook een luxehotel: het Al Maha Desert resort & spa. Unieke plek zonder wi-fi waar de tijd echt stil lijkt te staan.

>>><<<

3. XVA gallery

In de Bastakiya-wijk

Het naburige Abu Dhabi telt een pak meer kunstgalerijen dan Dubai maar toch is de kunstscène hier sinds 2000 booming. Deze gallery is ook een hotel en een snackbar en doet me een beetje denken aan Corso Como 10, de conceptstore in Milaan. Een plek waar heel wat kunstenaars uit het Midden-Oosten hun werk kunnen tonen. Deze gallery is zelfs aanwezig op Art Basel Hong Kong.

www.xvagallery.com

>>><<<

4. DUBAI MUSEUM

Foto: Arabia Felix, toen Dubai nog geen staat was

Eerst denk ik: help, allicht een oubollig museum. En dan weet ik van bij de eerste zaal: dit komt goed. Blijkbaar hebben Zwitsers geholpen bij het invullen van dit museum en het is hen zeer goed gelukt. Op de binnenkoer kan je binnenlopen in het soort hutten van palmbladeren waarin hier vroeger doorgaans gewoond werd (voor er in 1966 olie ontdekt werd). Vooral de windtoren is interessant: een soort natuurlijke airconditioning. In het museum zelf loop je door het Dubai van de jaren vijftig, met zijn theebezorgers, zijn leerbewerkers en zijn kleermakers. Ik leer er ook over oases, valken en dromedarissen. De museumshop heeft geen oninteressant boekenaanbod, ik kocht er een boek over Wilfred Thesiger, een van de laatste echte ontdekkingsreizigers die Dubai nog bezocht voor het de 21ste eeuw binnen trad.

www.dubaiculture.ae

>>><<<

5. LEILA RESTAURANT

Sheik Mohamed Bin Rashid Boulevard

Super lekker geluncht in dit gezellige restaurant. De keuken is Libanees, de obers helpen mee kiezen van de kaart. In geen jaren zo’n lekkere hummus gegeten. En het brood! Vooraan kan je ook de shisja-pijp roken.

www.leilarestaurant.com

>>><<<

6. BURJ KHALIFA

Een ijkpunt in de stad. Een toren die je onmogelijk kan missen, omdat ie simpelweg de hoogste in de wereld is. Je kan het observation deck van de toren bezoeken tot net na middernacht. En voor de fans van Armani: hier zit ook het allereerste Armani hotel ter wereld, met kamers op de 38ste en 39ste verdieping. Met balkon, zo u wil.

www.burjkhalifa.ae

>>><<<

7. THE DUBAI MALL

Downtown Dubai

Als je denkt: waarom loopt niemand hier op straat? Het antwoord is: omdat ze allemaal in de Dubai Mall lopen. Of toch bijna. Ik wou het allernieuwste shoppingcentrum van Dubai bezoeken omdat shoppingmalls nergens zo gek te bedenken zijn als hier. Bij het binnenkomen, sta ik oog in oog met een authentieke dinosaurus (overgevlogen uit Wyoming, 155 miljoen jaar oud, én te koop, wat dacht u?) en niet veel later krijg ik ook een waterval en een ijspiste te zien. Buiten is het 39 graden, van sustainable gesproken… Verder shops van alle grote merken, het Vogue Café én een fenomenale verdieping vol merkschoenen.

www.thedubaimall.com

>>><<<

8. THE EMPTY QUARTER

DIFC Gate Village 2

Op weg naar restaurant Roberto’s (een toppertje voor ’s avonds, met uitzicht op Burj Khalifa) ontdek ik deze fotogalerij: een boeiende plek waar op dit moment Sami Nabeel en Martin Smith tentoon stellen met werk dat onder meer in Venetië gemaakt is. Hier vind ik het gratis magazine ArtMap, een soort who’s who van de kunstscéne in de verschillende emiraten. Een booming business, ik zei het al. Meer info op www.artinthecity.com

www.theemptyquarter.com

>>><<<

9. DE GOUD-SOEK

Deira-wijk

Begeesterende plek omdat je in deze overdekte straatjes achterover valt van de glitter. Goud komt in 18, 21, 22 en 24 karaat en trekt bezoekers aan van over de hele wereld. Vooral de Japanse toeristen maken selfies voor de indrukwekkende etalages, maar het zijn de Emerati zelf die hier de meest somptueuze juwelen kopen. Niet alleen ringen of armbanden, maar ook heuse halsjuwelen die soms zo groot zijn als een borstschild. Tip: van de goud-soek kan je de abra (boot) nemen naar de overkant, waar de Indische wijk eveneens tot de verbeelding spreekt. Hier gaat mijn vooroordeel dat Dubai niks origineels meer heeft aan diggelen.

>>><<<

10. ARABIAN TEA HOUSE

In de Bastakiya-wijk, aan het Fahidi-rondpunt

Foto: de lekkerste muntlimonade

Nog eens lekker geluncht in een heel casual restaurant waar we buiten in de schaduw zaten en lekkere muntlimonade dronken. Je eet hier salades en broodjes in een heel ontspannen sfeer en vergeet meteen het Dubai van de glitter en de 150.000 barrels olie per dag. Een aanrader om tot rust te komen.

www.alraisenterprises.com