Broers openen artistieke Aperitivo Bar in Luik
Foto: rr
Er is niets leuker dan op een zonovergoten terras in het prachtige Italië te genieten van een verfrissend aperitiefmoment. Nu hoeft u echter niet meer zo ver. Twee broers hebben immers een stukje Italië naar Luik gebracht: een Italiaanse Aperitivo Bar waar u kunt genieten van een lekkere Aperol Spritz en een buffet van ‘cicchetti’ en ‘antipasti’.

Voor dit initiatief sloeg Aperol Spritz de handen in elkaar met de Luikse broers Laurent en Fabien Vieilletoille. Beide broers zijn geen onbekenden in het artistieke milieu in Wallonië en Brussel. Fabien Vieilletoille is een begenadigd fotograaf wiens werk reeds in verschillende galerijen heeft gehangen en die ook al enkele fotoboeken heeft uitgegeven. Laurent van zijn kant heeft dan weer zijn strepen verdiend in de wereld van events en media.

Voor de inrichting van de Aperitivo Bar maken Fabien en Laurent gebruik van vintage en retro meubilair en decoratie. Hierdoor krijgt de bar een uniek en zeer eigen karakter. De twee broers willen in de Aperitivo bar ook ruimte geven aan jonge, bekende en minder bekende kunstenaars. Zij zullen gedurende zes weken kunstwerken maken op maat van de bar. Alle kunstwerken, meubilair en decoratie zullen bij sluiting van de bar worden verkocht. Een gedeelte van de opbrengsten van de verkoop van de kunstwerken gaan naar het goede doel.

Aperol is een Italiaanse aperitiefdrank die in 1919 ontwikkeld werd door Silvio Barbieri. Het vrolijk oranje gekleurde drankje werd populair na de Tweede Wereldoorlog en het wordt vaak gebruikt om Spritz mee te maken, een populaire Italiaanse aperitiefcocktail, vooral in Venetië.

De aandachtige lezers onder u hadden waarschijnlijk al opgemerkt dat ‘spritz’ niet echt Italiaans klinkt. Dat komt omdat het ontstaan is toen Venetië deel uitmaakte van het Oostenrijks-Hongaarse Keizerrijk in de 19e eeuw. De Oostenrijkse soldaten, diplomaten en handelaren hadden de gewoonte om spuitwater bij hun wijn te doen (ongetwijfeld om er meer van te kunnen drinken). De Venetianen voegden daar algauw hun eigen Italiaanse Amaro’s (Campari, Aperol, Cynar …) aan toe en de cocktail werd zo populair dat hij ook wel gewoon ‘Veneziano’ genoemd wordt.

Zelf maken?

Er is niet echt een vast recept, maar Aperol stelt het volgende voor: twee delen Aperol, drie delen Prosecco en een goede geut spuitwater. Giet alles in een breed wijnglas gevuld met ijsblokjes en werk af met een schijfje appelsien.

Praktische info:

De Aperitivo Bar is gelegen aan de rand van de levendige Luikse wijk Le Carré (Rue Sebastien Laruelle 4). Een leuke plek waar je zes weken lang kan aperitieven op de Italiaanse manier. Met heerlijke ‘antipasti’ en een ijsgekoelde Aperol Spritz.

De bar is van woensdag tot vrijdag open van 17.00 tot 22.00 uur, op zaterdag zijn de gasten vanaf 11.00 uur welkom en op een zondag in juni zal er ook een Aperitivo Brunch worden georganiseerd. Wie tussen 17.00 en 20.00 uur komt, het ideale aperitiefmoment, krijgt nog een heleboel ‘ciccetti of ‘antipasti’ bij zijn aperitief.

‘Salute’ en veel ‘dolce far niente’!