Vijf mensen veroordeeld voor moord op Politkovskaya
Foto: AP

Bijna acht jaar na de feiten heeft een rechtbank in Rusland vijf mannen schuldig bevonden aan de moord op onderzoeksjournaliste en mensenrechtenactiviste Anna Politkovskaya. Dat heeft het Russische persagentschap Interfax dinsdagavond gemeld.

De rechtbank veroordeelde de Tsjetsjeen Rustam Makhmoedov voor het afvuren van de schoten. Zijn twee broers, die als chauffeurs optraden, de oom van de broers en een gepensioneerde politieman werden schuldig bevonden aan het beramen van de moordpartij. De strafmaat wordt allicht woensdag bepaald. Ze riskeren levenslang.

Drie van de vijf veroordeelden zaten in 2009 al in de beklaagdenbank in deze ruchtmakende moordzaak, maar ze werden toen bij gebrek aan bewijs vrijgesproken. Twee jaar geleden was wel al een man veroordeeld tot elf jaar opsluiting in een strafkamp omdat hij het moordwapen had geleverd.

‘Ontgoocheld’

De familie van Politkovskaya stelt aan de kaak dat de ware opdrachtgevers van de moord nog steeds niet gekend zijn. Zoon Ilja toonde zich ‘ontgoocheld’ over een verdict ‘dat niet ver genoeg gaat’. Mensenrechtenactivisten vermoeden dat de opdrachtgevers in het Russische machtsapparaat gezocht moeten worden. Woordvoerder Vladimir Markin van de onderzoekscommissie naar de moord stelde alvast dat het onderzoek nog niet is afgerond.

Politkovskaya werd op 7 oktober 2006 op 48-jarige leeftijd neergeschoten in haar appartementsgebouw in Moskou. De journaliste was een vermaarde critica van president Vladimir Poetin en berichtte uitvoerig over mensenrechtenscheningen in het conflictgebied Tsjetsjenië. Haar dood veroorzaakte wereldwijd opschudding.