Siemens verkozen tot werkgever van het jaar
Foto: EPA

Industrieconcern Siemens is verkozen tot werkgever van het jaar. In de andere categorieën waren de Vlaamse overheid en het ziekenhuis UZ Leuven de beste werkgevers.

Siemens haalde het in de categorie profit van Janssen Pharmaceutica en Bayer. De publieksprijs, het resultaat van een stemming onder HR-professionals en executives, gaat naar Volvo Cars Gent. In de categorie non-profit ging het goud naar de Vlaamse Overheid, het zilver naar de FOD Volksgezondheid en het brons naar de KU Leuven. De Gentse universiteit krijgt de publieksprijs.

Beste werkgever in de social profit is het UZ Leuven, voor de Christelijke Mutualiteiten en de Cliniques universitaires Saint-Luc. De publieksprijs was voor het UZ Gent. Telecombedrijf Belgacom kreeg tot slot een pluim voor zijn diversiteitsbeleid, met de ‘special award diversity’.

De initiatiefnemers stellen twee grote tendensen vast. Ten eerste wint werkzekerheid aan belang bij de evaluatie van potentiële werkgevers, en komt nu op de derde plaats na de vaste top twee: jobinhoud en sfeer binnen de organisatie. Ten tweede is werken bij de overheid, in het onderwijs of de medische of sociale dienstverlening populairder geworden, ten koste van de ‘harde’ profit sector.

Via een online onderzoek kozen 7.500 beroepsactieve Belgen hun aantrekkelijkste werkgevers uit een lijst van 600 organisaties. Dat leverde 60 genomineerden op, die elk een motivatierapport invulden over hun HR-strategie en -ambities. Na een evaluatie door experten bleven nog negen finalisten over, waarna Acerta via een doorlichting de eindranking opmaakte.

Met de prijs belonen Vacature, HR-bedrijf Acerta en Vlerick Business School rolmodellen in het personeelsbeleid.