De voorvechters van het homohuwelijk in de Verenigde Staten hebben opnieuw een slag thuisgehaald. Ook in de Amerikaanse staat Pennsylvania verklaarde een rechter een verbod op het huwelijk tussen twee personen van hetzelfde geslacht nietig.

Pas maandag was een gelijkaardig verbod in Oregon opgeheven. ‘Dat het huwelijk tussen twee personen van hetzelfde geslacht voor enig onbehagen zorgt, betekent niet dat het in strijd is met de grondwet’, zei rechter John Jones volgens televisiezender NBC in zijn motivering.

Als de beslissing niet wordt aangevochten, wordt Pennsylvania daarmee de negentiende staat in de VS die het homohuwelijk toelaat. Ook in de hoofdstad Washington kunnen holebi’s in het huwelijksbootje stappen. In juni 2013 had het Supreme Court van de Verenigde Staten de ‘Defense of Marriage Act’ van 1996 geschrapt en daarmee de ongelijke behandeling van gehuwde homo’s en lesbiennes op federaal vlak verboden. Sindsdien hebben meerdere staten, waaronder New Mexico en Hawaii, het homohuwelijk toegelaten.