Nazi-jagers speuren bijna 20 verdachten op
Procureur-generaal Kurt Schrimm, het hoofd van een speciale afdeling binnen de Duitse justitie die zich bezighoudt met nazimisdaden. Foto: REUTERS

Het centraal bureau van nazi-jagers in het Duitse Ludwigsburg heeft opnieuw bijna 20 vermoedelijke bewakers van concentratiekampen opgespoord. Ze zouden allen in het naziconcentratiekamp in het Poolse Majdanek actief geweest zijn.

De dossiers werden aan de bevoegde Openbare Ministeries overgedragen, zei het plaatsvervangend hoofd van de bevoegde ‘Zentralen Stelle zur Aufklärung nationalsozialistischer Verbrechen’ in Ludwigsburg, Thomas Will. ‘De documentatie is eerder aan de magere kant.’ Daarom twijfelt hij dat het materiaal in elk zaak voldoende is voor een aanklacht. Enkele andere verdachten zijn inmiddels overleden.

De aanwijzingen zijn volgens Will afkomstig uit het centrale register van de federale administratie en andere bronnen, zoals het staatsarchief in Moskou. De speurders hadden daar naar personen gezocht die van midden 1942 tot en met 1943 in het kamp actief waren. In die periode werd Majdanek als vernietigingskamp gebruikt.

Zo is een lijst met in totaal rond de 1.000 namen opgesteld, die het centraal bureau een voor een onderzoekt. Rond de 200 zaken zijn volgens Will nog niet opgehelderd.

Doorbraak voor mogelijke nieuwe naziprocessen vormde het geding tegen John Demjanjuk, die als bewaker actief was in het vernietigingskamp Sobibor. De rechtbank van München had de uit Oekraïne afkomstige man, die inmiddels is gestorven, in 2011 wegens de medeplichtigheid aan moord op meer dan 28.000 joden tot vijf jaar cel veroordeeld.