Aanwervingen nemen sociale onrust op Swissport niet weg
Foto: BELGA

Hoewel de vakbonden met de nodige reserve positief reageren op de aankondiging van de directie van Swissport op Zaventem dat er voor het zomerseizoen 376 extra personeelsleden aangeworven worden (waarvan er 266 al in dienst), neemt deze melding de sociale onrust bij de bagageafhandelaar geenszins weg.

‘Uiteraard zijn we tevreden over bijkomende aanwervingen want er is momenteel een groot personeelstekort. Ik kan echter niet zeggen of dit aantal voldoende zal zijn voor het zomerseizoen. We stellen ons ook vragen bij de opleiding van wie aangeworven wordt. Er rest hiervoor niet veel tijd en de trainers werden de voorbije maanden allen ontslagen’, aldus Sandra Langenus (ABVV-BTB).

Ze wijst er bovendien op dat gemiddeld drie op de tien pas aangeworven werknemers snel terug afhaakt omdat het om erg arbeidsintensieve jobs gaat. ‘Het bedrijf zal hier tijdig op moeten anticiperen. Wij zullen de zaken permanent opvolgen’, aldus Langenus.

Daarnaast blijven de vakbonden zich verzetten tegen de uitbesteding van de schoonmaak aan ISS. ‘De 300 betrokken werknemers worden daar immers niet beter van’, aldus Langenus. Ze verwijst naar het feit dat de arbeiders hierdoor van sociale sector moeten veranderen waar sommige dingen beter, maar andere slechter geregeld zijn. De betrokkenen hebben hierdoor absoluut geen garantie op het behoud van hun huidige loon- en arbeidsvoorwaarden.

Bovendien gaf ISS volgens de vakbonden al te kennen dat zij met hun expertise de productiviteit kunnen verhogen door de ploegen te verkleinen. De stakingsaanzegging blijft derhalve onverkort gehandhaafd. Woensdag onderhandelen directie en vakbonden hierover verder. ‘We willen hier absoluut via sociale dialoog een oplossing vinden’, aldus Langenus.