Manuscript Rachmaninov geveild voor 1,5 miljoen euro
Foto: rr

Een 320 bladzijden tellend manuscript van de Russische componist Sergej Rachmaninov (1873-1943) is voor 1,5 miljoen euro onder de veilinghamer gegaan. Dat deelde veilinghuis Sotheby’s in Londen mee.

Het zou gaan om de enige handgeschreven versie van de 2de Symfonie in e-moll (opus 27), voor velen beschouwd als een van Rachmaninovs beste composities. Het notenboek dook in 2004 op als eigendom van een private Europese verzamelaar.

Rachmaninov schreef de Tweede Symfonie in Dresden, waar hij van 1906 tot 1909 woonde. De première van het stuk vond in januari 1908 plaats in Sint-Petersburg, met de componist zelf aan het dirigeerstokje. Sindsdien werd het notenboek, waarin verschillende correcties en aantekeningen staan, als verloren beschouwd.

Sotheby’s meldt dat het manuscript door een private verzamelaar is gekocht. Normaal gezien ging het stuk in 2004 al onder de hamer, maar de nabestaanden van Rachmaninov beweerden dat zij de eigenaars waren. Volgens hen waren er geen bewijzen dat de componist het notenboek had verkocht. Een jaar later volgde een schikking en was het manuscript in de British Library te bezichtigen.