De Dendermondse strafrechter heeft dinsdag een stel uit Aalst veroordeeld tot drie jaar cel omdat ze het huis van hun buren in brand lieten steken. Ook de brandstichter kreeg drie jaar gevangenisstraf. De tussenpersoon komt er vanaf met drie jaar, waarvan de helft met uitstel.

De feiten vonden plaats op 23 april 2011 in de Vereeckenstraat in Aalst. Sonia D.P. (42) en Frans M. (48) leefden al jaren in onmin met hun buren. Uiteindelijk ontstond ook ruzie over een zwembad dat zij lieten aanleggen in de tuin en waar de buren klacht tegen indienden.

D.P. en M. waren daar zo woedend om dat ze besloten wraak te nemen. Ze vroegen Amir A. (32), een goede vriend uit Zoersel, aanvankelijk om de buurvrouw te vermoorden, maar dat vond hij wat te drastisch. Uiteindelijk kwam een brandstichting als compromis uit de bus.

A. zocht Anthony P. (33) uit Antwerpen aan om het huis binnen te dringen en in de berging brand te stichten. Aanvankelijk werd de brand zelfs aanzien als een ongeval, veroorzaakt door kortsluiting. Maar A. kreeg wroeging en stapte uiteindelijk zelf naar de politie om alles op te biechten. Dat bracht uiteindelijk het viertal voor de rechter. Alleen A. daagden op tijdens het proces, de andere drie lieten verstek gaan.