Rouhani: ‘Iran moet internet omarmen’
Foto: REUTERS

Iran moet volgens president Hassan Rouhani het internet omarmen in plaats van het als een bedreiging te zien. Daarmee gaat hij in tegen de hardliners die de internetcensuur opdrijven.

‘We moeten het internet als een opportuniteit zien’, citeert het officiële persagentschap IRNA de president. ‘We moeten het recht van onze burgers erkennen om op het internet te surfen. Waarom zijn we ongerust? Waarom zijn we in een hoekje gekropen, met een schild en een houten zwaard, opdat we een kogel in deze culturele oorlog krijgen.’

Voor Rouhani is het internet zeker niet zonder gevaren. ‘De manier om die aan te pakken is via moderne middelen, niet met passieve en laffe methoden’, zei hij.

Toch lijkt zijn speech een breuk met het internetbeleid van zijn voorganger Mahmoud Afhmadinejad, die bloggers liet arresteren en de controle op het internet verscherpte. De Iraanse president neemt met zijn standpunt ook afstand van enkele conservatieve geestelijken, die de censuur als een middel zien om de Islamitische Revolutie van 1979 te beschermen.

In 2009 traden de Iraanse autoriteiten hard op tegen internetgebruikers na de onrust die volgde op de herverkiezing van Ahmadinejad. Vele bloggers kregen een celstraf en minstens een persoon werd terdoodveroordeeld voor een vermeende subversieve website.