‘Werknemers Fukushima vluchtten ondanks bevel om te blijven’
de kerncentrale van Fukushima. Foto: EPA

Honderden werknemers van de kerncentrale in Fukushima hebben op een kritiek moment de beschadigde reactoren verlaten. Dat blijkt drie jaar na de kernramp uit interviews met Masao Yoshida, manager van de Fukushima Daiichi-centrale. Yoshida zou zelf bevel gegeven hebben om op post te blijven.

De Japanse krant The Asahi Shimbun kon een reeks interviews inkijken die in maart 2011 werden afgenomen door onderzoekers van de overheid. Volgens de krant is het mogelijk de enige getuigenis van Yoshida die vorig jaar op 58-jarige leeftijd gestorven is aan kanker.

‘Ik heb de werknemers nooit gezegd 2F (één van de twee nucleaire centrales, red.) te verlaten’, verklaarde Yoshida. Hij zou slechts aan enkele mensen gevraagd hebben hun post te verlaten, maar ze waren allemaal weggegaan. Toen Yoshida dat vernam, was het volgens hem al te laat.

Critici vragen zich af waarom het drie jaar duurde voordat deze informatie naar buiten kwam. Tepco (Tokyo Electric Power Company), de uitbater van de kerncentrale in Fukushima, ontkent echter dat er sprake is van schending van de bedrijfsregels. Volgens het bedrijf heeft Yoshida het personeel nooit letterlijk opgedragen om op post te blijven.

De kernramp van Fukushima in Japan was het gevolg van de zeebeving bij Sendai en de Tsunami van 11 maart 2011. Als gevolg van de aardbeving blokkeerden reactoren 1, 2 en 3 automatisch met een noodstop.