Vrijdagnacht tot 75 vallende sterren per uur
Foto: Imageglobe

Wie dringend een wens wil doen kan beginnen aftellen naar vrijdagnacht. Dankzij een unieke meteorenregen kan u dan tot 75 meteoren per uur zien. De beste tijd om te kijken is om kwart voor drie ’s ochtends.

De vallende sterren worden deze keer niet veroorzaakt door de jaarlijks terugkerende zwerm de Perseïden, want die zijn pas in augustus te zien. Deze keer is het de beurt aan een groep meteoren van de komeet 209P-LINEAR, die in de negentiende en vroege twintigste eeuw een grote groep deeltjes verloor. Doordat die deeltjes met een enorme snelheid in botsing komen met de dampkring van de aarde zien we een lichtstreep aan het firmament: een meteoor of vallende ster. De meteorenzwerm van 209P/LINEAR is trouwens kort maar krachtig, vooral omdat de deeltjes allen van vrij recente datum zijn.

Volgens het wetenschappelijke tijdschrift EOS is het moeilijk in te schatten hoeveel vallende sterren er te zien zullen zijn omdat de zwerm nooit eerder werd waargenomen. Wellicht kan u per uur zo’n 20 tot 75 wensen doen, met een maximum rond kwart voor drie ’s ochtends. U kijkt daarvoor best naar de noordelijke hemel, niet ver van de Poolster.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in