China en Rusland ondertekenen samenwerkingsakkoorden
Vladimir Poetin en Xi Jinping Foto: AFP

De Chinese president Xi Jinping en zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin hebben dinsdag bilaterale akkoorden ondertekend. Dat hebben de twee staatshoofden in de Chinese stad Shanghai bekendgemaakt.

‘We hebben een gezamenlijke verklaring ondertekend die gericht is op de uitbreiding van de samenwerking op verscheidene terreinen, en op de coördinatie van de diplomatieke inspanningen om de Russisch-Chinese strategische samenwerking te versterken’, zo zei de Chinese leider Xi volgens het persbureau Itar-Tass. ‘We waren ook getuige van de ondertekening van een aantal samenwerkingsakkoorden. Poetins bezoek is erg vruchtbaar.’

Er wordt in het Westen vooral met argusogen gekeken naar het akkoord over de levering van Russisch gas aan China. Maar het is niet duidelijk of de gasovereenkomst behoort tot de teksten die al ondertekend werden.

‘Bezorgd over Oekraïne’

Wel werd een gemeenschappelijke verklaring opgesteld waarin alle Oekraïense groepen worden opgeroepen om het gesprek aan te gaan. Beide landen maken daarin duidelijk dat ze ‘bezorgd’ zijn over de situatie in Oekraïne. In een nationale dialoog moet een concept voor de uittekening van de grondwet worden uitgewerkt, zo klinkt het.

Daarnaast verklaarden China en Rusland ook dat ze zich zorgen maken over de gevolgen van cyberaanvallen voor ‘de soevereiniteit van de staat en de onschendbaarheid van het privéleven’, zo luidt het in een verklaring.

Meerdere akkoorden

Naast de gasovereenkomst worden nog tal van andere akkoorden verwacht tijdens Poetins tweedaags bezoek aan China. Zo rekent het Russische persbureau Itar-Tass op een akkoord ter waarde van 400 miljoen dollar over de bouw van een brug over de Amoer. Met een brug over die rivier zal het noordoosten van China verbonden worden met het Russische Siberië.

Asia Times verwacht dan weer dat er militaire akkoorden ondertekend zullen worden. Zo zou China geïnteresseerd zijn in een versie van het S-500-luchtafweersysteem dat momenteel door Rusland ontwikkeld wordt. Ook zou Rusland tientallen gevechtsvliegtuigen van het type Soechoj Soe-35 verkopen aan China.

Programma bezoek

Volgens het officiële programma zullen Xi en Poetin dinsdag verder de start bijwonen van een zeven dagen durende militaire oefening van Russische en Chinese marineschepen voor de kust van Shanghai.

Daarnaast zal de Russische leider ook de secretaris-generaal van de VN, Ban Ki-moon, ontmoeten. Xi, Poetin en Ban gaan ook de vierde top van de Conferentie voor de Bevordering van Interactie en Vertrouwen in Azië (CICA) bijwonen.