Proces-Pistorius hervat pas op 30 juni
Een groep jonge Zuid-Afrikaanse hiphop-muzikanten treedt op buiten de rechtzaal. Foto: AFP

De Zuid-Afrikaanse atleet Oscar Pistorius moet vanaf maandag 30 dagen psychologische testen ondergaan. Dat heeft rechter Thokozile Masipa bepaald. De ‘blade runner’ moet echter niet voltijds worden opgenomen in een ziekenhuis.

Vorige week besliste de rechtbank al dat Pistorius, die verdacht wordt van de moord op zijn vriendin Reva Steenkamp (29), naar een psychiatrische instelling moet om zich te laten onderzoeken. Vandaag maakte rechter Masipa de details van dat onderzoek bekend.

De ‘blade runner’ zal vanaf maandag 26 mei onderzocht worden in het psychiatrisch staatshospitaal Weskoppies in zijn woonplaats Pretoria. Hij wordt daar elke dag verwacht tussen 9 uur ’s ochtends en 4 uur in de namiddag. Vier dokters moeten er elk apart rapporten opstellen waaruit moet blijken of Pistorius aansprakelijk kan gesteld worden voor zijn daden.

‘Het panel (van artsen, red.) zal vaststellen of de beschuldigde door een psychische aandoening of afwijking niet crimineel verantwoordelijk kan gehouden worden voor zijn daden’, aldus rechter Masipa. ‘Het panel zal ook uitzoeken of Pistorius ten volle de onrechtmatigheid van zijn daden kon inschatten.’

Eerder had een forensisch psychiater van de verdediging gesteld dat Pistorius met een ernstige angststoornis kampte. Die zou het gevolg zijn van een moeilijke kindertijd en het trauma dat de atleet opliep toen zijn benen als baby werden geamputeerd. De openbare aanklager vroeg daarop om de atleet aan een onafhankelijk onderzoek te onderwerpen, om te vermijden dat hij in beroep zou gaan om psychische redenen.

De rechtbank zal de zaak opnieuw opnemen op 30 juni. Dan worden de resultaten van het onderzoek voorgesteld.