Poetin en Xi vergaderen in Shanghai
Poetin en Xi. Foto: EPA

De Russische president Vladimir Poetin heeft dinsdag een onderhoud gehad met zijn Chinese ambtgenoot Xi Jinping. Het gesprek tussen de twee staatshoofden vond plaats in Shanghai en maakte deel uit van Poetins tweedaags bezoek aan China. Verwacht wordt dat er dinsdag ook akkoorden over infrastructuurwerken en over de levering van Russisch gas aan China ondertekend worden.

Xi en Poetin zullen dinsdag verder de start bijwonen van een zeven dagen durende militaire oefening van Russische en Chinese marineschepen voor de kust van Shanghai. Volgens het Russische persbureau Itar-Tass zal er ook een akkoord ter waarde van 400 miljoen dollar ondertekend worden over de bouw van een brug over de Amoer. Met een brug over die rivier zal het noordoosten van China verbonden worden met het Russische Siberië.

Daarnaast zal de Russische leider ook de secretaris-generaal van de VN, Ban Ki-moon, ontmoeten. Xi, Poetin en Ban gaan ook de vierde top van de Conferentie voor de Bevordering van Interactie en Vertrouwen in Azië (CICA) bijwonen.

Oekraïnecrisis

Verschillende internationale media zien Poetins bezoek in het licht van de crisis in Oekraïne. Poetins trip wordt beschouwd als een poging om diplomatieke steun uit Peking te verwerven - China houdt zich momenteel afzijdig in de Oekraïnecrisis. Ook het gasverdrag wordt gezien als een middel om de druk op Europa te verhogen. Nochtans zijn de onderhandelingen over een gasovereenkomst tussen Rusland en China al jaren aan de gang.

China zal vanaf 2018 jaarlijks ongeveer 28 miljard kubieke meter gas uit Rusland krijgen, goed voor een derde van het gasverbruik in het meer dan 1 miljard inwoners tellende land.