Hoorzitting racistische Donald Sterling vindt plaats op 3 juni
Foto: Belga

De NBA heeft maandag de procedure in gang gezet om Donald Sterling te verplichten de Los Angeles Clippers, sinds 1981 in zijn bezit, te verkopen. Volgens de NBA heeft hij de basketbalcompetitie schade toegebracht met zijn racistische opmerkingen. Op 3 juni vindt een hoorzitting plaats.

De eigenaar van de Clippers werd voor het leven geschorst nadat een opname uitlekte waarin hij zijn vriendin vraagt ‘zich niet meer in het openbaar met zwarten te vertonen’. Vorige week verklaarde de 80-jarige miljardair op CNN spijt te hebben van zijn racistische uitlatingen.

De hoorzitting zal geleid worden door Glen Taylor, voorzitter van het NBA-bestuur en eigenaar van de Minnesota Timberwolves. Als drie vierde van de uitgebrachte stemmen in het bestuur zich achter de aanklacht schaart, dan worden de Los Angeles Clippers verplicht verkocht, met nieuwe eigenaars als resultaat.

Sterling, die ook een boete van 2,5 miljoen dollar (1,8 miljoen euro) kreeg, heeft nog tot 27 mei om te reageren op de aanklacht. Ook mag hij zich nog komen verantwoorden op een bijeenkomst van het NBA-bestuur. Doet hij dit niet, dan zal dit worden beschouwd als een schuldbekentenis, aldus de NBA.