Babysitten houdt oma scherp
Oma en opa aan de top. Foto: David Rozing/hh

Een keer in de week op de kleinkinderen letten houdt grootmoeders geest fris, volgens Australische onderzoekers. Maar overdrijven is ook weer nergens goed voor: vijf keer in de week babysitten maakt oma’s juist duf in hun hoofd.

De onderzoekers namen de proef op de som bij 120 Australische grannies in de leeftijd van 57 tot 68 jaar. Tussen het op de kleinkinderen passen door moesten zij cognitieve tests afleggen om hun geheugencapaciteit en hun mentale snelheid in te schatten. Ter controle dienden zestig leeftijdsgenoten die geen oppasdiensten draaiden.

Uit de resultaten die zijn gepubliceerd in het vakblad Menopause blijkt dat op de kleinkinderen passen de kans op dementie verkleint – vermoedelijk dankzij het sociale engagement en de mentale stimulatie die babysitten met zich brengt.

Maar trop is te veel, want oma’s op wie vijf of meer keer in de week een beroep werd gedaan, scoorden beduidend slechter op de tests – iets wat de onderzoekers zelf niet hadden verwacht.

Wellicht voelden deze grootmoeders zich overvraagd en leidde dat tot de lage score op de mentale-scherptetests, suggereren de onderzoekers. Alleszins vertelden meer vijfdagenoppasoma’s hun dat ze vonden dat hun kinderen veeleisend waren, dan oma’s aan wie maar eens in de week om hulp werd gevraagd.