'Nooit militairen verplicht op verlof gestuurd'

De vakbonden bij Defensie zijn bijzonder ongerust over een nieuwe reeks besparingen op ‘elementaire behoeften’, zoals water en elektriciteit. Volgens de liberale vakbonden worden militairen soms verplicht op verlof gestuurd, maar dat wordt ontkend door minister van Defensie Pieter De Crem.

“Militairen moeten zelfs al verplicht op verlof, zodat Defensie in koude periodes de verwarming zeker een week langer kan toedraaien”, zegt Erwin De Staelen van VSOA Defensie dinsdag in Het Laatste Nieuws. “Militairen hebben nochtans dezelfde rechten als andere werknemers in dit land. Maar men lapt dat aan zijn laars, want ‘ze mogen toch niet staken’. Dat is niet serieus meer.”

In vele kwartieren klagen soldaten ook over de hygiëne, omdat douches zijn afgesloten. Volgens de militairen zijn op vele plaatsen alleen nog de wasplaatsen in de sportcomplexen open, met wachtrijen tot gevolg. In een aantal plaatsen kan naar verluidt ook een tijdlang het licht niet aan, om te besparen op de elektriciteitsrekening.

“Dat klopt helemaal niet”, zo reageerde De Crem in het VRT-radioprogramma De Ochtend. Volgens de CD&V-minister probeert de liberale vakbond in het zicht van de verkiezingen “aan politiek te doen”. In Het Laatste Nieuws zelf onkent ook Defensie zelf de kritiek. “Nooit hebben we militairen op verplicht verlof gestuurd om stookoliekosten te verminderen. We grijpen alleen in als het aantal overuren de pan uit swingt, maar dat heeft niets met energiekosten te maken”.