Hoeveel gratis stroom krijgt u dit jaar?
Foto: rr
Het Vlaamse energiedecreet voorziet dat alle consumenten die als particulier een contract hebben afgesloten en in Vlaanderen wonen, recht hebben op gratis elektriciteit (“Gratis kWh”) op hun domicilieadres. Hoeveel mag u dit jaar verwachten?

 Het berekenen van het aantal gratis kWh gebeurt elk jaar op 1 april op basis van het aantal gedomicilieerde gezinsleden op dit adres op 1 januari van het betrokken jaar. De gratis KWh die u op die manier verkrijgt worden automatisch toegekend op uw eerste afrekeningsfactuur die verstuurd is na 1 mei van dat jaar.

Voor 2014 is de prijs van de gratis KWh vastgelegd op 20,9346 eurocent/kWh (incl. btw) en de berekeningsmethode is als volgt: 100 KWh per gezinslid + 100 KWh extra voor het hele gezin. Gezien dit een verworven recht is op 1 januari moet nog altijd een btw-percentage van 21% toegepast worden op deze gratis kWh en dit voor het hele jaar 2014.

Voor een familie van 3 personen levert dat het dat 400 KWh op: (3 x 100 KWh) + 100 KWh. Uitgedrukt in euro zorgt dat op de rekening voor een korting van 83,74 euro voor ons voorbeeld (400 kWh x 0,209346 euro).

Altijd op de hoogte blijven van de energieprijzen? Registreer u op mijnenergie.be en ontvang elke maand op basis van uw eigen verbruiksgegevens alle nieuwe prijzen van de energieleveranciers voor uwgemeente via email.