De beste momenten uit de carrière van Niels Albert
Foto: Belga
Niels Albert zette maandagmiddag noodgedwongen een punt achter zijn carrière als veldrijder. De 28-jarige renner van BKCP-Powerplus heeft last van hartritmestoornissen, een kwaal waaraan niets meer te doen is. We zetten daarom nog eens de beste momenten van Niels Albert op een rij.

1. Zege in Loenhout als belofte

In 2006-2007 kroonde Niels Albert zich tot Europees en Belgisch kampioen bij de beloften. Hij reed dat seizoen ook enkele profwedstrijden mee, vooral in de toenmalige GVA-trofee (nu: bpost bank trofee). Albert won zowaar de zware cross van Loenhout en later ook die van Oostmalle. In Loenhout was de belofte Niels Albert sneller dan veteranen Sven Nys en Erwin Vervecken.

2. Bronzen medaille op eerste Belgisch kampioenschap bij de profs

Niels Albert maakte in 2008 de overstap naar de cross. Hij maakte meteen een goede indruk. Zo won hij drie crossen in de Superprestige (Gieten, Hoogstraten en Vorselaar). Zijn meest opvallende prestatie leverde Albert echter op het Belgisch kampioenschap in  Hofstade. Albert pakte de bronzen medaille, na Sven Nys en Bart Wellens.

3. De 'klotebrug' van Niel

Niels Albert onderscheidde zich meteen door zijn competitieve karakter. Hij was dan ook een geboren winnaar. Dat vertaalde zich regelmatig in oplopende frustraties tijdens de cross. In de manche van de GVA-trofee van Niel maakte Albert tot twee keer toe een fout op dezelfde brug. Dat leidde dan ook tot de volgende straffe uitspraak: 'Allé joeng, wa is da ier toch? Joeng toch! Hier zie!'

4. Meteen raak op eerste WK bij de profs

In 2009 reed Niels Albert voor het eerst mee op een wereldkampioenschap bij de profs. Dat vond plaats in het Nederlandse Hoogerheide. Albert trok al vroeg in de aanval en ontwikkelde een vast hoog tempo zoals enkel hij dat kon. Hij gaf thuisrijdend favoriet Lars Boom het nakijken. Die haalde zelfs het podium niet. Het zilver was namelijk voor Zdenek Stybar, het brons voor Sven Nys.

5. Van de fiets getrokken door dronken supporter

In 2010 won Niels Albert liefst zestien crossen, het meeste ooit in zijn carrière. Hij eindigde in de top drie van elk klassement maar kon geen enkele eindzege in de wacht slepen. Ook het WK en BK werden geen succes. Op het WK in Tabor haalde hij de finish niet. Op het BK in Oostmalle eindigde Albert pas als negende. De reden? Hij werd onderweg van zijn fiets getrokken door een dronken supporter. Albert brak daarbij een rib.

6. Wereldbekerwinst én Belgisch kampioen in 2011

In het seizoen 2010-2011 won Niels Albert 'slechts' acht crossen. Toch valt dit seizoen te omschrijven als succesvol. Albert haalde namelijk de eindzege in de wereldbeker binnen. Hij won dan ook drie WB-crossen: Koksijde, Igorre en Hoogerheide. Daarnaast kroonde hij zich in Antwerpen tot Belgisch kampioen. Albert toonde zich sterker dan Bart Wellens en Kevin Pauwels.

7. Opnieuw wereldkampioen

Na een niet al te spectaculair seizoen (vierde in GVA-trofee, zevende in Superprestige en tiende in wereldbeker) kwam de beste Niels Albert voor de dag in de kampioenschappen. Op het BK 2012 in Hooglede-Gits moest Albert tevreden zijn met zilver na Sven Nys maar op het WK in Koksijde toonde Albert zich de sterkste. Hij liet niets heel van de tegenstand en kwam met bijna een halve minuut voorsprong op Rob Peeters aan.